Završena rasprava o setu pravosudnih zakona

Izvor: S media, 05.Apr.2011, 02:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o setu pravosudnih zakona

Skupština Srbije završila je načelno razmatranje seta pravosudnih zakona, a rad će nastaviti sutra pretresom seta finansijskih zakona.

Izveštaj Venecijanske komisije o nacrtu izmena Zakona o izboru narodnih poslanika kao i dalja reforma pravosudja, bile su danas glavne teme u republičkom parlamentu. Članovi i predsednik Fiskalnog saveta položili zakletvu.

Vladajuća većina je poručila da će nastojati da nadje rešenja koja će biti u skladu sa stavom Venecijanske >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << komisije, koja je kritikovala mogućnost da političke partije imenuju polovinu poslanika sa liste, i evropskim standardima.

Srpska radikalna stranka je preporuke Venecijanske komisije ocenila kao mogućnost da parlament postane “buvlja pijaca”, na kojoj će se trgovati mandatima i tako izigravati izborna volja gradjana.

Poslanik D S S Miroslav Petković postavio je pitanje predsednici parlamenta Slavici Djukić-Dejanović ko je autor izmene tog zakona i ko ih je uputio Venecijanskoj komisiji, koja je, prema njegovim rečima, iznela mišljenje da nisu u skladu sa evropskim standardima.

Petković je u delu sednice u kome poslanici imaju pravo da svakog utorka i četvrtka postavljaju pitanja predstavnicima vlasti, rekao da je u Skupštini Srbije formirana radna grupa za pripremu tog zakona, ali da je do sada održan samo jedan sastanak. Radikali su kritikovali jučerašnje hapšenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića ocenjujući to kao "još jedan skandal aktuelne vlasti" i upitali nadležene organe "kako to da slepo slušaju crvene poternice Hrvatske, a olako se odriču poternice koje su sami pisali".

Šef poslaničke grupe Nova Srbija Velimir Ilić osvrnuo se na najavljeni protest putara i upitao nadležne organe kako su nastali dugovi putarima, ko nije plaćao radove i kako je moguće da su se izvodili radovi ako sredstva nisu bila obezbeđena.

Ilić je rekao i da su kablovski operateri u Srbiji izvan kontrole i da podižu cene građanima i upitao ko ih je ovlastio da sa objekata poseku antene i tako uskrate građanima da gledaju program RTS za koji plaćaju pretplatu.

Poslanici na plenumu raspravljaju o setu pravosudnih zakona, za koje je ministarka pravde Snežana Malović izjavila da su veoma važni za nastavak dalje reforme pravosudja, kao i za stvaranje normativnog okvira za efikasniji rad pravosudja i zaštitu i ostvarivanje prava gradjana i pravnih lica.

Malovićeva je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla da očekuje da Hrvatska dostavi Srbiji zahtev za izručenje ratnog komandanta Trebinja Božidara Vučurevića, koji nije srpski državljanin.

Ona je saopštila i da su u toku pregovori Ministarstva pravde i generala Vlade Trifunovića o iznosu naknade štete zbog neosnovanog hapšenja i boravka u pritvoru i zatvoru.

Poslanici su iskoristili dolazak ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića na sednicu skupštinskog Odbora za inostrane poslove, gde je predstavljao izveštaj o radu tog ministarstva za proteklu godinu, pa su ga više od dva sata “propitivali” o raznim temama.

Jeremić je istakao da Srbija vodi izbalansiranu i nezavisnu spoljnu politiku i naglasio da je cilj Beograda da do kraja ove godine dobije status kandidata za članstvo u EU, kao i datum za početak pregovora.



Zakletva članova i predsednika Fiskalnog saveta


U Skupštini Srbije danas je nastavljeno prolećno zasedanje, polaganjem zakletve predsednika i članova Fiskalnog saveta.

Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji, obećavam da ću poštovati Ustav i zakone, zaklinjem se čašću da ću svoju dužnost obavljati nezavisno, pošteno i na dobrobit sadašnjih i budućih generacija".

Poslanici: Advokati moraju na Akademiju!

Skupština Srbije izabrala je prošle sedmice profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu Pavla Petrovića za predsednika Fiskalnog saveta, nezavisnog državnog organa, koji bi trebalo da vodi računa da li vlast poštuje fiskalna pravila.

Poslanici o NATO, Telekomu i poskupljenju struje

Pre te sednice, predsednik i članovi Fiskalnog saveta položiće zakletvu na posebnoj sednici Skupštine Srbije.

Poslanici sutra nastavljaju rad, obraća im se File

Za članove saveta izabrani su vanredni profesor Fakulteta za međunarodnu ekonomiju "Megatrend" univerziteta Vladimir Vučković i finansijski savetnik USAID-a Nikola Altiparmakov. Poslanici u nastavku rada koriste pravo prema Poslovniku o radu parlamenta da kao svakog utorka i četvrtka od predstavnika vlasti traže određena obaveštenja. Potom će započeti načelnu raspravu o setu pravosudnih zakona, među kojima su zakoni o advokaturi, o javnom beležništvu, o izvršenju i o obezbeđenju, kao i izmene Zakona o izvršenju krivičnih sankcija. Na dnevnom redu nove, treće sednice prolećnog zasedanja, nalazi se 19 zakonskih predloga i drugih akata.

Parlament sutra o setu finansijskih zakona

Poslanici će u paketu razmatrati Predlog zakona o tržištu kapitala, kao i predložene izmene zakona o deviznom poslovanju, o investicionim fondovima, o finansijskom lizingu, o visini stope zatezne kamate, o dobrovoljnim penzijskim fondovima i planovima, kao i o platnom prometu.

Sednica se nastavlja u 10 sati.

(Agencije)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.