Vraćeno oko 1.600 vozila kupljenih na lizing

Izvor: S media, 04.Mar.2010, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vraćeno oko 1.600 vozila kupljenih na lizing

U protekle tri godine vraćeno je oko 1.600 putničkih i komercijalnih vozila kupljenih na lizing, zbog kašnjenja u otplati rata, rekao je predsednik Upravnog odbora Asocijacije lizing kompanija u Srbiji Bojana Baša.

On je za Betu naveo da od 2003. godine, kad je u Srbiji omogućenakupovina na lizing, na taj način nabavljeno izmedju 50.000 i 60.000 vozila.

"Ukupno je vraćeno tri odsto vozila prodatih na lizing, što je manjenego u zemljama u okruženju, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << gde je taj procenat od sedam do deset odsto", istakao je Baša.

Sve veća zakašnjenja u izmirivanju obaveza prema lizing kompanijama posledica su, prema njegovim rečima, ekonomske krize koja utiče na nelikvidnost firmi i gubitka radnih mesta.

Učešće vozila u nabavkama na lizing je oko 70 odsto, a približnoisti udeo imaju putnička i komercijalna vozila. Lizing kompanije su prinudjene da češće raskidaju ugovore sa pravnim licima nego sa gradjanima.

"Lizing kompanije pokušavaju da se dogovore sa korisnicima lizinga i da im produže rokove za otplatu dospelih rata, a krajnja mera je oduzimanje predmeta lizinga", naglasio je Baša.

U slučaju vraćanja automobila, kao i bilo kog drugog predmeta uzetog na lizing, lizing kompanije ne vraćaju uplaćene depozite i rate, a najčešće naplaćuju i kaznene penale.

U Srbiji posluje 17 lizing kompanija sa kojima su, prema podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, preduzeća i gradjani krajem januara ove godine imali potpisanih više 14.292 ugovora. U isplati dospelih rata kasnilo je 1.789 korisnika liiznga.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.