Uhapšeni zbog finansijskih prevara

Izvor: RTS, 04.Avg.2010, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni zbog finansijskih prevara

Policija uhapsila sedmočlanu grupu zbog sumnje da su na osnovu lažne dokumentacije, zaključivali ugovore o lizingu za kupovinu luksuznih automobila, a potom ih ispod tržišne vrednosti prodavali fizičkim licim. Osumnjičeni pribavili korist od više miliona evra.

U nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala, policija je uhapsila sedmočlanu grupu na teritoriji grada Zrenjanina, Pančeva, Šapca, Sremske Mitrovice i Beograda, saopštilo je  Ministarstvo unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslova.

Policija je uhapsila vlasnika preduzeća "Auto-start" Emila Gergurića (58) iz Zrenjanina, vlasnika preduzeća Foto studio "Leo" Leonarda Nedeljkovića (36) iz Zrenjanina, vlasnika preduzeća "Gradiko" Danila Radakovića (36) iz Pančeva, vlasnika beogradskog preduzeća "Je fen" Jovana Petrovića (23) iz Šapca.

Uhapšeni su i vlasnik preduzeća "Trgokop" Dragan Nedeljkovića (54) iz Sremske Mitrovice, vlasnik preduzeća "Brod promet" Dejan Mitrović (40) iz Beograda i Milan Račić (35) iz Pančeva.

Policija i dalje traga za vlasnikom preduzeća "Gagić"  Slavkom Lazarevićem (55) iz Ljiga, vlasnikom preduzeća "Transkom" Miodragom Stanojevićem (48) iz Niša, vlasnikom preduzeća "Dragnić tim" Reljom Dragnićem (38) iz Nikšića i vlasnikom preduzeća "Dabar" Miroslavom Džonićem (41) iz Kovina, za kojima je raspisana poternica MUP-a.

Krivičnom prijavom biće obuhvaćeni i vlasnik preduzeća "Lena stil" Nedeljko Kukić (37) iz Zrenjanina i vlasnik preduzeća "Braća Jojić" Stevan Jojić (34) iz Žitišta, iako se obojica trenutno nalaze u pritvoru. 

Oštetili lizing kuće za više miliona evra

Grupa se sumnjiči za više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Na osnovu lažne dokumentacije, oni su zaključivali ugovore o lizingu za kupovinu luksuznih automobila, a potom ih ispod tržišne vrednosti prodavali fizičkim licima. Tako su sebi pribavili korist od milion evra i oštetili lizing kuće u iznosu od više miliona evra.

Falsifikovanu dokumentaciju osumnjičeni su predavali lizing kućama "Hypo Alpe Adria lising", "VBL Services", "S rent", "EFG Ašet Fin" i "UniKredit Rent" radi zaključivanja ugovora o lizingu za kupovinu ukupno 24 luksuzna automobila marke "nisan", "patfajnder", "hjundai", "folksvagen", ukupne vrednosti od oko milion evra.

Grupa je automobile prodavala uz sačinjenu falsifikovanu dokumentaciju ispod tržišne vrednosti fizičkim licima koja su ih registrovala na svoja imena. Na taj način je grupa preuzela i prodala 18 automobila.

Ostalih šest automobila nikada nije ni uvezeno u Srbiju za koje je lizing kućama prilagana falsifikovana dokumentacija sa nepostojećim brojevima motora i šasija.

Posle odobravanja lizinga za šest nepostojećih automobila, novac koji je uplaćen na račun  "Auto-start" iz Zrenjanina, osumnjičeni su podizali na osnovu falsifikovanih računa.

Na taj način grupa je pribavila sebi korist u ukupnom iznosu od oko milion evra i nanela štetu navedenim lizing kućama u iznosu višem od milion evra, u vidu neplaćanja lizing rata.

U cilju dokazivanja ostalih zloupotreba nastavljaju se dalje provere, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšeno sedam vlasnika preduzeća

Izvor: Capital.ba, 04.Avg.2010

BEOGRAD, Policija je u više gradova u Srbiji uhapsila sedam vlasnika privatnih preduzeća zbog finansijskog kriminala, a traga za još nekoliko osoba. Hapšenje je obavljeno na teritoriji grada Zrenjanina, Pančeva, Šapca, Sremske Mitrovice i Beograda, saopštio je MUP Srbije. Za njih postoji osnovana...

Nastavak na Capital.ba...

„Zaradili“ milion evra

Izvor: Danas, 04.Avg.2010

U nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala, uhapšeno je sedam osoba zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba ovlašćenja u privredi, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Nastavak na Danas...

Vlasnici preduzeća uhapšeni zbog milionske prevare

Izvor: Blic, 05.Avg.2010, 01:15

Beograd - Šestorica vlasnika preduzeća iz Zrenjanina, Pančeva, Šapca, Sremske Mitrovice i Beograda i jedan njihov saradnik uhapšeni su prekjuče zbog sumnje da su lizing kuće „Hypo Alpe-Adria leasing“,“VBL Services“,“S rent“,“EFG Asset Fin“ i „UniCredit Rent“ oštetili za milion...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.