Traktor na lizing, bakaluk na odloženo

Izvor: Blic, 18.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traktor na lizing, bakaluk na odloženo

SREMSKA MITROVICA, INĐIJA - Sremci žive na rate jer su krediti, kartice i čekovi jedini način da se plate komunalije ili dođe do novog automobila, komada nameštaja ili preživi ceo mesec. I dok bankari i trgovci zadovoljno trljaju ruke, građani muku muče sa visokim kamatama, smatrajući da su nasamareni primamljivim reklamama.

- Sremci su u ekspoziturama '’Vojvođanske banke’’ širom okruga ukupno zaduženi 10 miliona evra ili 900 miliona dinara, s tim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što pola kreditnog duga otpada na Mitrovčane. U strukturi kredita prednjače gotovinski, pri čemu su najtraženiji dugoročni, dok odlično idu i potrošački krediti, stambeni, za kupovinu motornih vozila, kao i nameštaja i pokućstva - kaže Mileva Stokić, šefica službe za kredite filijale’’Vojvođanske banke’’ u Sremskoj Mitrovici. Ona napominje da Sremci i dalje više koriste čekove i kredite od kartica.

Prema rečima mitrovačkih trgovaca, prodaja nameštaja i bele tehnike odlično ide, skoro kao nekada. Trenutno je najveća potražnja za radnim i kompjuterskim stolovima i prateće opreme, kao i sezonske robe, poput šporeta na drva i ugalj, kalorifera i kvarcnih peći.

- Naš salon nameštaja opremljen je robom domaćih i stranih proizvođača i dve godine odkako je otvoren prodaja je odlična. Mitrovčani, ali i Mačvani i žitelji okolnih mesta kupuju sve: od komadnog nameštaja i tepiha do kompletnih soba. Kod nas se najviše kupuje za gotovinu, čak 70 odsto plaćanja je keš, zatim slede kartice svih banaka, čekovi, kao i potrošački krediti, kaže Vlada Popovac - vlasnik salona nameštaja '’Casa moderna’’.

U '’Poljoautu’’, jednom od nekoliko salona automobila i motocikala u Sremskoj Mitrovici, zadovoljni su prodajom svih '’zastavinih’’ automobila, čija se cena kreće od 8.500 evra za '’zastavu 10’’ do 4.800 evra za '’zastavu koral’’. Po rečima prodavaca retko ko od kupaca se odlučuje za gotovinsko plaćanje, već preovlađuje lizing ili kredit na pet godina.

Građani Inđije najčešće sa kešom u novčaniku i platnom karticom u džepu idu u svakodnevnu nabavku. Najviše se kupuje u megamarketima zbog nižih cena i drugih pogodnosti. Kada se kupe namirnice i plate komunalije, kažu, teško da pretekne koji dinar. Bela tehnika uglavnom ide na kredit. Zbog poskupljenja gasa sve su traženiji šporeti na drva.

Otkada su u Inđiji otvoreni „Univerxsport” i „Merkator Rodić” sve je manje maloprodajnih prehrambenih objekata, a oni koji su opstali imaju slabiji promet. Čak je smanjen i broj zakupa tezgi na pijaci jer su cene voća i povrća povoljnije u megamarketima nego na zelenoj pijaci.

- Kada su platežna sredstva u pitanju nema pravila. Ipak, građani najviše plaćaju kešom, zatim karticama, dok je čekova daleko manje nego ranije jer su ih mnoge banke ukinule. Potrošači koji imaju čekove koriste mogućnost odloženog plaćanja na 60 i 90 dana. Građani koji imaju dozvoljeni minus plaćaju isključivo karticom. Imamo nekoliko hiljada građana koji imaju „merkator pik karticu” jer za nju ne plaćaju održavanje, omogućen im je beskamatni kredit na 12 meseci ako sakupe 90 bodova imaju popust na kupljenu robu za 950 dinara, za 250 bodova 3.500 dinara i tako dalje - kaže poslovođa „Merkator Rodića” u Inđiji Goran Prošić.

Ovih dana mogli su se videti građani koji vuku džakove krompira i kupusa iz megamarketa, što je bilo nezamislivo jer se ta kupovina isključivo obavljala na pijaci. Jedan od razloga je dozvoljeni minus i odloženo plaćanje čekovima.

- Bela tehnika se najviše kupuje na kredit. Međutim, ima i onih koji ne žele da plaćaju kamatu banci, štede kući i donesu keš. Zbog nove cene gasa na koju su građani ogorčeni - sami su finansirali gasifikaciju, kućnu instalaciju, kupovali gasne peći - sada imamo nezapamćena potražnju za pećima na drva i ugalj - kaže Bogdan Đuričić, vlasnik prodavnice „Elektrotehna” u centru Inđije.

Što se tiče automobila, u Inđiji se najviše kupuju polovnjaci. Zbog nesigurnosti na tržištu tek poneko se odvaži da kupi automobil na lizing. Tu mogućnost otplate koriste Skupština opštine Inđija i javna preduzeća.

I meso na odloženo

Pri ovim cenama mesa i mesnih prerađevima da robu ne dajemo na odloženo plaćanje sutra bismo mogli zatvoriti mesnicu. Ovako, na kraju meseca kada pravimo inventar imamo čekova u vrednosti 30.000 dinara i isto toliko upisano u svesku. Ali to je samo za dobre komšije i sigurne platiše, kaže prodavačica u jednoj mitrovačkoj mesnici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.