Šta je zajedničko vrhunskim sportistima, Putinovim drugarima i kralju šećera čiji je sin tražen zbog UBISTVA

Izvor: Blic, 08.Nov.2017, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je zajedničko vrhunskim sportistima, Putinovim drugarima i "kralju šećera" čiji je sin tražen zbog UBISTVA

U centar pažnje javnosti došlo je Ostrvo Man čija je vlada omogućila superbogatašima da izbegnu plaćanje poreza.

"Rajski papiri" su pokazali da su klijenti advokatske firme "Eplbaj" platili da im firma uspostavi lance od dve-tri kompanije kako bi na lizing kupili avione. Međutim, podaci pokazuju da ove kompanije nisu imale radnike, kancelarije, kompjutere niti telefone. Većina tih "kompanija" nije imala prave >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mušterije - vlasnici su jednostavno sami sebi na lizing prodavali avione, prenosi "Gardijan".

Neki od klijenata "Eplbaja" i vlasnika aviona registrovanih na Ostrvu Man su veoma poznati.

Luis Hamilton

Luis Hamilton, vozač Formule 1 i jedan od najbogatijih sportista na svetu je kupio avion u Kanadi i uvezao ga u Evropu tako što ga je registrovao na ostrvu Man. Da bi izbegao plaćanje poreza za njega je "Eplbaj" napravio lažne kompanije.

Hamilton je istakao da se u vezi sa svim konsultovao sa svojim advokatima, kao i da mu je rečeno da je sve zakonito. Uz to, dodao je da se on nije bavio nikada svakodnevnim funkcionisanjem svojih poslova.

Ne postoji dokaz da je Hamilton direktno učestvovao u stvaranju šeme za svoj crveni Bombardije privatni avion vredan 21 milion dolara. Ipak, on za njega zahvaljujući šemi nije platio porez.

Pomoć optuženom za ubistvo

Poznati jemenski biznismen i milijarder Bešer je poznat i kao "kralj šećera". On je kupio avion "Dassault Falcon" za 30 miliona dolara u maju 2007. godine pomoću "Eplbaja" i avion je registrovan na Bermudskim ostrvima. Sledeće godine je njegov sin Faruk Abdulhak pobegao iz Londona nakon što je njegova prijateljica nađena mrtva. Istražitelji veruju da se on ukrcao na let za Kairo, a zatim iskoristio očev privatni avion da bi odatle pobegao u Jemen. Kasnije je bio na listi najtraženijih Skotland jarda.

Taj privatni avion koji je koristio je bio zaveden u knjigama "Eplbaja". Četiri meseca nakon ubistva, firma se složila da promeni ime aviona premestivši ga sa Bermuda u registar Ostrva Man.

Do tada je slučaj već bio poznat u celom svetu, ali "Eplbaj" je nastavio sa preregistrovanjem i avijacijske vlasti Mana su je prihvatile.

Faruk Abdulhak se još uvek nalazi u bekstvu.

Oligarsi

Milijarder Boris i Arkadij Rotenberg, prijatelji iz detinjstva ruskog predsednika Vladimira Putina su imali šeme za tri privatna aviona.

Oni su od tih aviona dobili povraćaj PDV-a u vrednosti od 17 miliona dolara. "Eplbaj" nije odustao 2014. godine od saradnje sa njima iako su obojica bili pod sankcijama SAD, a Arkadij je bio i na crnoj listi EU.

Oni su vlasnici "SGM", jednog od vodećih ruskih holdinga, koja se bavi gradnjom u oblasti nafte, gasa, transporta i pomorskih sektora.

Redovino dobijaju velike građevinske poslove u Rusiji, a poslednji je bio 5,8 milijardi dolara vredna gradnja mosta za Krim.

Guverner nigerijske centralne banke

Godvin Emefijele je bio bankar pre nego što je u junu 2014. godine postao guverner nigerijske centralne banke. On je jedan od "politički eksploniranih osoba" među klijentima "Eplbaja". Njegov advokat je potvrdio da je on do jula ove godine bio suvlasnik ofšor kompanije sa računom u inostranoj banci. Ta kompanija je deo šeme za kupovinu dva aviona i njihovom registrovanju na Ostrvu Man. Drugi suvlasnik je Džim Ovia koji je osnivač nigerijske banke Zenit. U toj banci je Emefijele bio direktor pre nego što je postao guverner. Ovo otkriće pookazuje da se on sada nalazi u sukobu interesa, jer kao guverner centralne banke treba da reguliše poslovanja banka među kojima je i Zenit i zato ne bi trebalo da ima ikakve finansijske veze sa njenim osnivačem i svojim bivšim šefom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.