Smanjena kupovina vozila na lizing

Izvor: B92, 01.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjena kupovina vozila na lizing

Beograd -- Iako je u 2008. porasla prodaja vozila na lizing u odnosu na prethodnu godinu, u decembru je sklopljeno pet odsto manje ugovora nego u istom mesecu 2007.

Istovremeno, za 15 odsto je više onih koji kasne sa plaćanjem rata, ali je i više onih koji su svoje dugovanje isplatili u celosti pre vremena, pokazuju podaci Udruženja banaka Srbije.

Procenjuje se da je oko 300 vozila oduzeto pošto korisnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lizinga nisu mogli da plaćaju rate. Preciznih podataka o tome koliko je vozila oduzeto ne postoje jer lizing kuće nemaju obavezu da takve podatke dostavljaju Narodnoj banci Srbije, koja kontroliše njihov rad.

O tome koliko je prodaja automobila putem lizinga opala najbolje svedoče prodavci u autosalonima.

"Jeste, i to draštično. U poslednje vreme imamo samo keš kupce. Od trenutka kada je najavljeno da će carina da se smanji i kada je počela svetska kriza, već neke lizing kuće su prestale da daju na lizing, a neke su povećale kamate", kaže Mitar Karadžić iz kompanije "Auto Čačak".

Nasuprot prodavcima, u lizing kućama kažu da se kriza oseća, ali da nije ništa alarmantno.

Za sada, kažu, svi rate uredno uplaćuju, ali kupci, zbog skupljeg novca u inostranstvu, mogu očekivati još više kamate na pozajmljeni novac.

"Za sada nema kašnjenja u otplati rata, međutim u narednom periodu, zbog prelivanja krize na finansijskom tržištu u realni sektor moguće je i očekivati da će se broj građana koji neće biti u mogućnosti da redovno plaćaju svoje lizing rate u određenoj meri poveća", navodi Ana Ružić iz "Rajfajzen lizinga".

"Tendencija kašnjenja u otplati lizinga u Sosijete ženeral lizingu nije bilo. Kao i što postoji neko ciklično kretanje, naravno da se ono javi i u poslednjem kvartalu, ali ništa što je bilo posebno zabrinjavajuće", kaže Vuk Vučević iz "Sosijete lizinga".

U pojedinim autosalonima kažu da su pojedine lizing kuće prestale da odobravaju kupovinu, a neke i potpuno ukinule najpovoljniji način lizinga.

Kupovina putem operativnog lizinga nije opterećivala kreditnu sposobnost klijenta, a i bila su potrebna manja početna ulaganja.

Ekonomista Miroslav Zdravković smatra da će mnoge lizing kuće samo sačekati da se ova godina završi, da bi je što pre zaboravile.

"S obzirom da je najveći skok marži za zaduživanje u istočnoj Evropi imala Srbija, samo je Ukrajina imala veći, izvori sredstava naših lizing kompanija su najviše skočili, poskupeli i verovatno će biti vrlo loša godina za lizing kompanije", očekuje on.

Do sada lizingom se kupovalo skoro 60 odsto vozila. Prva smanjenja osetila su se u oktobru, dok je u januaru, kako prodavi tvrde, posao skoro stao. Biće tako, tvrde prodavci, bar dok Vlada ne ukine carine na uvoz četvorotočkaša.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.