Šljivik okupio zemljake u Beču

Izvor: Vesti-online.com, 29.Okt.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Šljivik" okupio zemljake u Beču

Posle Knjaževca, Prijepolja, Topole, Goraždevca, ekipa emisije "Šljivik" u potrazi za čuvarima baštine stigla je u Beč.

Ide u Beograd: Aleksandra Milovanović

 

U svečanoj sali opštine Lizing našlo se mnogo pevača, instrumentalista, folklornih ansambala i pevačkih grupa, koje su došle na audiciju za popularnu emisiju "Šljivik" RTS-a.

 

Dobile poziv za snimanje: >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Ženska pevačka grupa kluba Jedinstvo

 

Afirmacija mladih iz dijaspore

Pozdravljajući publiku, Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču, rekao je da je audicija nastavak uspešne saradnje koju Zajednica ima sa RTS-om. Naime, u saradnji sa Zajednicom već je organizovano direktno emitovanje "Žikine šarenice" iz Beča.

- I ova audicija, koju organizujemo sa Savezom Srba u Austriji i RTS-om, pokazuje da ima mnogo mladih koji kroz pesmu i igru čuvaju svoje korene. Nadamo se da će se u narednom periodu, uključiti i druge srpske zajednice u Austriji jer u svakoj pokrajini ima puno pevača i igrača i instrumentalista. Zato pozdravljamo ovaj gest RTS jer nam na ovaj način omogućuje da afirmišemo brojne mlade umetnike koji žive u dijaspori - poručio je Kapetanović.

Urednici emisije Svetlana Azanjac i Dušan Šukletović, scenarista i reditelj Slobodan Simojlović uz drugog reditelja Darka Kamarita imali su razlog za zadovoljstvo jer je broj prijavljenih izvođača bio ne samo veliki, već je bilo i izuzetno kvalitetnih nastupa.

U trosatnom programu svoje kvalitete u izvođenju narodnih pesama pokazali su: Boris Stojković, Aleksandra Milovanović, Jelena Bosić, Miloš Krndija, Maksić Nebojša, Jelena Davidović, Jelena Nikolić, Jasna Sandić, Marina Pavlović, Radukanović Mile, Dejan Pslanović, Nina Mladenović i Milena Milanović.

Posebno su bili zapaženi frulaši Ljubiša Zarić i Boban Spasić koji su izmamili aplauze ne samo publike već i žirija koji je ovog puta radio u sastavu Dragana Karakaš, Svetlana Azanjac i Dušan Šukletović.

Izvorna pevačka grupa iz bečkog kluba Jedinstvo, ženska i muška pevačka grupa iz SKUD-a "Karađorđe" i Đule iz KUD-a "Branko Radičević" pokazale su visok kvalitet narodnog pevanja. Nastupili su i dobitnici najviših priznanja sa nedavno održane Evropske smotre srpskog folklora KUD "Mokranjac", SKUD "Karađorđe", KUD "Branko Radičević" i KUD Jedinstvo iz Beča.

Posle nastupa svih izvođača žiri je odlučio da na snimanje u Beograd pozove Aleksandru Milovanović koja je pevala pesmu "Marijo, deli bela Kumrijo" i Jelenu Nikolić (pevala pesmu "Udade se, jagodo"), zatim soliste instrumentaliste Ljubišu Zarića (frula) i Boban Spasojevića (duduk) i pevačke grupe klubova Jedinstvo i "Karađorđe".

Folklorne grupe KUD-a "Mokranjac" sa "Vlaškim igrama" i kluba "Branko Radičević sa srpskim igrama iz okoline Sarajeva takođe očekuje put u Beograd.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.