Raste broj loših lizing ugovora

Izvor: B92, 25.Dec.2009, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj loših lizing ugovora

Beograd -- Građani Srbije duguju skoro 7,5 milijardi dinara po lizing ugovorima, među kojima ubedljivo najveći deo čine pozajmice za nabavku automobila.

Ipak, ekonomska kriza je ostavila trag i u ovoj oblasti, pa se tako poslednjih meseci broj lizing ugovora sve više smanjuje, dok kašnjenje u otplati sve više raste.

Prema podacima Udruženja banaka Srbije, u novembru je bilo 1.821 ugovora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u docnji, a uplate sa kojima se kasni čine 6,2 odsto ukupne vrednosti obaveza po osnovu lizinga, što pokazuje da raste broj onih koji kasne sa otplatom, pošto je samo mesec dana ranije broj ugovora u docnji bio manji i iznosio okruglo šest procenata.

Koliko se danas teže vraćaju dugovi, možda najbolje pokazuje poređenje sa krajem 2008. kada je učešće docnje u ukupnim dugovanjima bilo znatno manjih 4,5 procenta.

Lizing kuće su mahom produžile period do kojeg klijentima ne oduzimaju automobile sa ranijih 60 na 90 dana, ali je i pored toga prekidanje ugovora sve češća pojava. Od svih ugovora koji se raskinu, na auto-lizing otpada 67,3 procenta i to na putnička kola, pri čemu se, prema analizi portala krediti.rs, to najviše događa u trećoj i četvrtoj godini otplate automobila.

U tim godinama se prekine 27,3, odnosno 33,06 odsto svih ugovora koji ne opstanu do otplate poslednje rate. U 98 odsto slučajeva, razlog za raskid ugovora je nedostatak novca za dalju otplatu, dok preostala dva procenta čine raskidi zbog kupovine novog vozila.

Naime, za razliku od ogromne većine ljudi koji se bore sa time da skupe dovoljno novca za ratu, postoji i mali broj onih koji novca imaju i suviše, pa čim se pojavi novi model automobila, vraćaju stari auto i potpisuju drugi ugovor za novi.

Ipak, nivo neuspelih ugovora još nije dramatičan, naročito zbog toga što su firme mnogo češći korisnici lizinga od građana, a kod njih je docnja znatno ređa. Prema poslednjim podacima, u Srbiji trenutno postoji 59.388 lizing ugovora, od čega su građani uzeli samo 14.917. Budući da je tih skoro 60.000 ugovora zaključilo 29.992 lica (s otplatom kasni 18.868), proizilazi da u proseku svaki klijent ima po dva lizing ugovora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.