Prevoz pred kolapsom

Izvor: Press, 25.Jun.2010, 06:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevoz pred kolapsom

Broj autobusa na gradskim linijama u Kragujevcu biće značajno smanjen, a linije ka selima skraćene jer je lizing kompanija prevozniku „Autosaobraćaj" oduzela pet vozila zbog neplaćenih rata
Najavljeno je da će biti oduzeto još 15 autobusa, što znači svi koje je „Autosobraćaj" kupio leta 2007. godine. Ako se to desi, kragujevačkom prevozniku ostaće samo vozila prosečne >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << starosti od oko 15 godina.
Član gradskog veća za komunalnu privredu Zoran Jovanović kaže da će građani na vreme biti informisani o redukovanom redu vožnje.
- I inače treba da se pređe na letnji red vožnje, koji ima manje polazaka, ali i taj broj polazaka biće smanjen. „Autosaobraćaj" će povući autobuse iz Rače, Lapova i Batočine i usmeriti ih za gradske linije. Razmatraju i iznajmljivanje autobusa - kaže Jovanović.
U sindikatu „Autosaobraćaja" kažu da bi autobuse sačuvali kada bi grad uplatio 23 miliona dinara. U gradskoj vlasti tvrde da preduzeće svakog meseca ide u veći minus, a dugovanja su im tolika da i kada bi prodali čitavu firmu, ne bi podmirili dugove prema bankama, dobavljačima, državi i radnicima. Jovanović kaže da nema mnogo toga ni da se proda, jer je „Autosaobraćaj" stavio pod hipoteku i autobuske stanice u Lapovu, Batočini i Topoli. Jedino što bi mogao da proda je glavna stanica sa objektima. To nije izvodljivo, jer firma može da ode pod stečaj, čime ugovori napravljeni pola godine pre postaju nevažeći.
- Cilj nam je da „Autosaobraćaju" nađemo strateškog partnera, a to ne možemo sada jer država ima samo 40 odsto akcija. Dug preduzeća biće konvertovan, pretvoren u akcije grada Kragujevca, čime bi država i grad stekli 51 odsto, većinsko vlasništvo. Tako se otvara šansa za prodaju preduzeća. Kada država ima većinski paket, „Autosaobraćaju" bi mogao da bude otpisan dug za porez ili doprinose, a pare za socijalni program išle bi iz budžeta - objašnjava Jovanović.
Kako je konverzija proces koji dugo traje, lokalna uprava priprema dokumentaciju za raspisivanje poziva za novog gradskog prevoznika.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.