Povoljni krediti za građane i privredu

Izvor: RTS, 23.Feb.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povoljni krediti za građane i privredu

U skladu sa merama Vlade Srbije za prevazilaženje posledica ekonomske krize građani i privreda od danas mogu da konkurišu za kredite kod 18 banaka i tri lizing kuće, uz subvencionisanu kamatnu stopu. Krediti su u rasponu od 5 hiljada do 4 miliona evra, a na novac se neće čekati dugo, rekao za RTS Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja banaka.

Srpska preduzeća i građani od danas će moći da podnose zahteve za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << povoljne kredite koje će odobravati poslovne banke u sklopu programa za suzbijanje krize.

"Na novac se neće čekati dugo, kreditna procedura je uobičajena, a jedina specifičnost je kod potrošačkih kredita, jer se traži da roba bude domaćeg porekla", rekao je za RTS Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja banaka.

Za kredite građanima i privredi banke će odobriti 122 milijarde dinara, od čega 77 milijardi dinara iz sopstvenih izvora i 45 milijardi dinara iz inostranih kreditnih linija.

Vlada će subvencionisati kamate na ove kredite uz minimalna budžetska sredstva od osam milijardi dinara.

Kamate će, kako je najavljeno, biti dva puta niže od tržišnih i iznosiće najviše šest odsto godišnje zahvaljujući tome što će država subvencionisati kamate sa tri milijarde dinara. Iz Fonda za razvoj za kredite će biti izdvojeno pet milijardi dinara.

Privrednicima su u okviru paketa mera za ublažavanje efekata ekonomske krize omogućene dve vrste kredita pod uslovom da održe najmanje isti broj radnika.

U pitanju su kratkoročni krediti za održavanje likvidnosti s kamatnom stopom najviše do 5,5 odsto godišnje i rokom otplate do 12 meseci i dugoročni krediti za investicije s kamatnom stopom od oko šest odsto godišnje, rokom otplate od tri do pet godina i periodom počeka od šest do 12 meseci.

Građanima su obezbeđeni povoljni potrošački krediti za kupovinu domaćih proizvoda s fiksnom kamatom od 4,5 do šest odsto godišnje.

Kreditni zahtevi se podnose poslovnim bankama koje ih odobravaju na osnovu svoje poslovne politike i procene rizika.

Kontrolu održavanja broja zaposlenih u preduzećima koja su uzela kredit obavljaće Nacionalna služba za zapošljavanje i Fond za razvoj, a kontrolu namenskog korišćenja kredita obavljaće Poreska uprava.

U kreditiranje građana i privrede do sada su se uključile "Agrobanka", "Folksbanka", "Erste banka", "Eurobank EFG", "Banka Inteza", "KBC banka", "Komercijalna banka", "Kredi banka", "OTP banka", Privredna banka Beograd, "Rajfajzen banka", "Sosijete ženeral", "Srpska banka", "Univerzal banka", "Unikredit banka", "Findomestik", "Hipo alpe adrija" i "Čačanska banka".

Zahteve će primati i tri lizing kuće - "Zastava Istrabenc", "Soželiz" i "Lipaks", a očekuje se da će se još banaka i lizing kuća uključiti u program.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.