Izvor: RTS, 07.Maj.2021, 18:58

"Pješke u borbu protiv kriminala", policajci Crne Gore ostaju bez 130 vozila

Uprava policije Crne Gode danas bi trebalo da parkira i vrati kompaniji “Osmanagić” deo automobila, koje su pre tri godine uzeli na finansijski lizing, sa ugovornom obavezom da ih koriste do kraja maja 2021. godine
Vijestima je iz policije nezvanično saopšteno da su ih iz te kompanije obavestili da od danas - 7. maja pa do kraja meseca, u nekoliko navrata prema ugovornim obavezama, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << moraju da vrate ukupno 130 automobila, koje su 2018. godine uzeli na finansijski lizing kao i da isplate sve rate od 2,2 miliona koliko je tada dogovoreno za tu namenu.
 
Kako do kraja operativnog lizinga zvanično nije raspisan novi tender za nabavku novih vozila za potrebe Uprave policije Crne Gore, ta služba naći će se u velikom problemu, što su i konstatovali u informaciji nedavno dostavljenoj Vladi.
"Povratkom vozila davaocu lizinga nakon isplate svih rata lizing naknade, u značajnoj meri otežaće se svakodnevni rad Uprave policije, tj. policijski službenici će ostati bez vozila i neće moći da izvršavaju svoje redovne zadatke i poslove, što može itekako usporiti rad Uprave policije", navodi se u dokumentu nedavno razmatranom na sednici Vlade.
Iz Uprave policije nisu juče odgovorili na pitanja Predstavnici te institucije, podsetili su izvršnu vlast da je MUP u 2017. godini pokrenuo postupak nabavke 130 novih službenih vozila putem finansijskog lizinga, sa obavezom njihovog vraćanja nakon isplate svih rata lizing naknade, na osnovu kojeg je zaključen Ugovor o javnoj nabavci, a zatim i aneks ugovora...
"Imajući u vidu da predmetni ugovori ističu u aprilu mesecu 2021. godine, Uprava policije je u predlogu budžeta objedinjenih nabavki i dopuni predloga budžeta za 2020. godinu, ukazala na potrebu planiranja određenih sredstava u cilju objavljivanja postupka javne nabavke u 2020. godini, kako bi se blagovemeno izvršila predmetna nabavka", navodi se u informaciji.
Piše da je Ministarstvo finansija, u obrazloženju budžeta Uprave policije za 2020. godine, dalo saglasnost na sprovođenje predmetne nabavke kao višegodišnji projekat Uprave policije, koji sprovodi Uprava za imovinu, za period realizacije 2021-2024. godine.
Objašnjavaju da je Uprava policije dostavila dopis Upravi za imovinu 31. jula 2020. godine, u kojem se navode da je potrebno pokrenuti postupak nabavke vozila putem lizinga bez prava otkupa, ukazujući na hitnost.
S obzirom na to da Uprava za imovinu nije pokrenula postupak za predmetnu nabavku, Uprava policije se obratila dopisom (15. 1. 2021) Upravi za katastar i državnu imovinu, u kojem je, između ostalog, ponovo navela potrebu Uprave policije za nabavkom vozila.
Tvrde da su im 19. januara odgovorili iz Uprave za imovinu, konstatujući da je u toku proces spajanja Uprave za imovinu i Uprave za nekretnine u Upravu za katastar i državnu imovinu i "da trenutno nemaju ovlašćenja za sprovođenje predmetne nabavke".
"Takođe, u navedenom dopisu obaveštavaju da budžet za 2021. godinu nije donet, pa s toga ne raspolažu podacima koliko će imati opredeljenih novčanih sredstava", navodi se u Informaciji o nabavci vozila za potrebe Uprave policije.
Jesu li realizovani zaključci Vlade?Vlada Crne Gore je 11. marta usvojila informaciju o nabavci vozila za potrebe Uprave policije.
"Zadužuje se Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da za potrebe nabavke novih vozila za Upravu policije putem finansijskog lizinga sa obavezom povraćaja predmeta lizinga daovaocu lizinga nakon isplate svih rata lizing naknade obezbedi iznos od 2.150.000 eura. Zadužuje se Uprava za katastar i državnu imovinu da u saradnji sa Upravom policije u što kraćem roku sprovede postupak nabavke vozila za potrebe Uprave policije putem finansijskog lizinga sa obavezom povraćaja predmeta lizinga daovaocu lizinga nakon isplate svih rata lizing naknade", navodi se u zaključcima Vlade.

Nastavak na RTS...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 I drugi pišu o ovome:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.