Na Sajmu najveći interes za vozila do 15 hiljada evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2010, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Sajmu najveći interes za vozila do 15 hiljada evra

BEOGRAD - Posetioce sajma "BG Kar šou" zanimalo je da dobiju od prodavaca automobila odgovore na mnoga pitanja, od uslova kupovine vozila na lizing, pa do detalja kreditnih aranžmana, a najviše interesovanja bilo je za kupovinu vozila koja koštaju do 15.000 evra, saopštila je danas kompanija "S-Lizing".

Prema podacima ankete koju su sproveli zaposleni u kompaniji "S-Lizing", posetioci su želeli da znaju kakva je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razlika između operativnog i finansijskog lizinga, zatim vreme plaćanja poreza na dodatu vrednost (PDV), zašto je kasko osiguranje obavezno i koliko je maksimalno opterećenje plate dozvoljeno.

I dalje, međutim, postoji nivo nerazumevanja kada je reč o osobenostima osnovnih lizing usluga, pokazalo je ovo istraživanje. Operativni lizing, kako je predočeno, predstavlja zakup vozila, tretira se kao trošak i ne ulazi u bilanse firme, ne evidentira se u Kreditnom birou, a pripadajući PDV se plaća uz mesečnu zakupninu.

Kod finansijskog lizinga, međutim, ukupni PDV se plaća na početku, zaduženje se evidentira u Kreditnom birou i ulazi u bilanse firme.

Posetiocima sajma objašnjavano je da je kasko osiguranje obavezno prilikom kupovine vozila na lizing, jer predstavlja obezbeđenje i za lizing kuću i za klijenta. Ako se načini šteta na vozilu u toku njegovog korišćenja, klijent je u potpunosti bezbedan, jer osiguranje pokriva trošak popravke.

Maksimalno opterećenje plate u finansijskom lizingu iznosi 30 odsto, a kod zakupa može ići do 50 procenata ukupnih prihoda.

Kada je u pitanju cena vozila, posetioci Sajma, koji se danas završava na Beogradskom sajmu, najviše su se interesovali za vozila u vrednosti do 15.000 evra, ali bilo je i onih sa dubljim džepom koje su zanimala vozila skuplja od 50.000 evra.

Među zainteresovanim posetiocima za kupovinu vozila na lizing bilo je više muškaraca, koji su se raspitivali za finansijske uslove, a zatim dolazili sa svojom "lepšom polovinom" kako bi doneli konačnu odluku, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.