Lizing uknjižio 177 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2017, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lizing uknjižio 177 miliona evra

Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS) objavila je izveštaj o tržištu finansijskog lizinga u Srbiji nakon drugog kvartala 2017, koji pokazuje da je ukupna vrednost novozaključenih ugovora porasla za 38 miliona evra ili 27,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i sada iznosi 177 miliona evra.

Generalna sekretarka Asocijacije lizing kompanija Srbije, Teodora Milenković ističe da je evropsko tržište >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lizinga u 2016. poraslo za 11,2 odsto, a da Srbija prati trendove rasta lizinga.

"Tržište je poraslo za 13,5 odsto što potvrđuje da je Srbija zemlja čija je privreda u razvoju. Među sektorima finansijskog lizinga, najveći rast vrednosti (22 miliona evra) zabeležio je sektor putničkih vozila", navodi Milenković u saopštenju ALCS-a.

Ona dodaje da je u odnosu na drugi kvartal 2016. godine sektor komercijalnih, teretnih i ostalih vozila porastao za 17 miliona evra, a sektor nekretnina za dva miliona evra.

"I u prvoj polovini ove godine najveće interesovanje privrede vladalo je za investiranje u putnička, komercijalna, teretna i ostala vozila. Ovi sektori ukupno su zabeležili vrednost od 143 miliona evra. Vrednost novozaključenih ugovora u sektoru mašina i opreme iznosi 30 miliona, a u sektoru nekretnina pet miliona evra", kaže Milenković,

Iz ALCS-a ističu da se za lizing najviše interesuju mala i srednja preduzeća iz oblasti saobraćaja i informisanja, prerađivačke industrije, kao i trgovine na veliko i malo.

„Na osnovu toga koliko vlasnici biznisa šire svoje poslovanje, jasno se vidi kolike su potrebe tržišta i koliko se razvija srpska privreda. Na primer, samo delatnost saobraćaja i informisanja tokom prve polovine 2017. godile uložila je, putem finansijskog lizinga, u svoje poslovanje 55 miliona evra", objašnjava Milenković.

Izveštaj i projekcije ALSC-a o lizing industriji Srbije, poklapaju se i sa analizama Leaseurope-a, krovnog udruženja lizing kompanija u Evropi.

„Leaseuorope je objavio rezultate koji pokazuju da je tržište lizinga tokom 2016. godine poraslo za 11,2 odsto. U istom periodu, u Srbiji, ono je poraslo za 13,5 odsto, što potvrđuje da je privreda Srbije u razvoju", zaključuje Milenković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.