Kako pogurati privredu u Srbiji

Izvor: RTS, 30.Dec.2018, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako "pogurati" privredu u Srbiji

Od naredne godine očekuje se transformacija poreske uprave i reforma radnog zakonodavstva, kako bi se "pogurala" privreda u Srbiji, kaže za RTS Jelena Bojović iz Naleda. Prava reforma parafiskalnih nameta u 2019. je prioritet, ističe Bojović.
Direktorka za regulatornu reformu u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj Jelena Bojović kaže da je zakon nedovoljno precizirao različite oblike rada, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << te da je potrebno predvideti više opcija u radnom zakonodavstvu.

"Stalno pričamo o lizingu radne snage, o zakonu o sezonskom radnom zapošljavanju, da je sve više ljudi u paušalu, a da IT-evci beže od tog paušalnog sistema oporezivanja – što govori da postoje neke distorzije na tržištu rada", rekla je Jelena Bojović gostujući u Dnevniku RTS-a.
Ističe da zakon treba da predvidi više opcija radnog angažovanja.
"Danas niste stimulisani da radite četiri sata dnevno, porezi i doprinosi koji se na tu zaradu plaćaju plaćaju se kao da radite osam sati. Dakle, treba da sagledamo takve stvari jer fleksibilnost različitih oblika rada je nešto što će pogurati i zapošljavanje i privredu u Srbiji", navela je Bojović.
Imovina i nameti ključna pitanja
Dodaje da je prava reforma parafiskala prioritet u 2019. godini.
"Da se definiše koji su to iznosi i da se oni ne menjaju iz godine u godinu, to je ono što privredu pomera iz stabilnog privrednog okruženja koje oni treba da imaju da bi planirali narednu godinu", kaže Bojović.
Prema njenim rečima, za napredak je ključno pitanje imovine jer ono koči izgradnju puteva, fabrika, širenje poslovanja.
"Mora se rešiti pitanje imovine u Srbiji, ne samo postupak upisa u katastar, već i konverzija prava korišćenja u pravo svojine, privatizacija, stečaj, koji nikako da se završe, eksproprijacija... Ne možete ništa da gradite kada pitanje imovine nije rešeno", navodi direktorka za regulatornu reformu Naleda.
Potreban tehnološki "sprint"
Ističe da nas je tehnologija pregazila, a da država sada trči za njom. Pomaka, kaže, ima, ali su neke birokratske procedure i dalje prisutne.
"Imamo situaciju da se Izvod iz matične knjige rođenih i dalje traži na nekim šalterima", rekla je Bojović i dodala da je u 2018. godini država napravila početne korake a da je sada potreban "sprint".
"Tehnologija u velikoj meri brzo napreduje i očekuje se da država povuče građane i privredu da koriste eloktronsku upravu, servise i sisteme, a ne da država kaska", poručuje Bojović.
Direktorka za regulatornu reformu u Naledu naglašava značaj saradnje privrede i države.
"Imamo privatno-javni dijalog gde treba da sednemo zajedno, privreda i država – da vidimo šta državi treba (takse i naknade koje oni treba da naplate), a šta privredu boli. To radimo kroz dva mehanizma– jedan je duing biznis, gde država i privreda gledaju kako da unaprede poslovanje, a drugi deo je borba protiv sive ekonomije", navodi Jelena Bojović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.