Izvor: B92, 01.Jan.2011, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: Denacionalizacija je obaveza

Beograd -- Srbija bi početkom 2011. trebalo da usvoji nekoliko finansijskih zakona koji će omogućiti bolji investicioni ambijent.



Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić kaže da se očekuje usvajanje predloga zakona o tržištu kapitala, investicionim fondovima, platnom prometu, deviznom poslovanju i o finansijskom lizingu, koji će omogućiti stvaranje znatno povoljnijeg i manje rizičnog ambijenta za strane investitore.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ističući da pojedini zakoni donose velike prednosti, on je naveo da se kod Zakona o platnom prometu stavlja veći akcenat na zaštitu poverilaca, a ne dužnika, kakva je bila nekadašnja praksa.

Ilić je naglasio da je vlada čvrsto opredeljena da donese Nacrt zakona o denacionalizaciji i da ga usvoji, ukazujući da je to jedna od obaveza koje stoje na našem putu evropskih integracija. "Ministarstvo finansija i Radna grupa za pripremu Nacrta zakona o denacionalizaciji biće u mogućnosti da, nekoliko nedelja po donošenju odluke Ustavnog suda, javnosti prezentuje i koncept denacionalizacije i Nacrt zakona o denacionalizaciji", nagovestio je Ilić.

Kada je u pitanju Zakon o deviznom poslovanju, Ilić je rekao da se njegovim izmenama i dopunama izašlo u susret zahtevima preduzeća iz oblasti spoljno-trgovinskog poslovanja koje će sada biti znatno olakšano, a omogućiće se da samo devizno poslovanje funkcioniše na mnogo kvalitetnijem i harmonizovanijem nivou sa zakonodavstvom EU.

Što se tiče Zakona o finansijskom lizingu, Ilić je podsetio da su građevinska industrija i lizing kompanije zajedno insistirali na uvođenju mogućnosti finansijskog lizinga za nekretnine, što je Ministarstvo finansija ugradilo u zakonski predlog, tako da sve to treba da dovede do znatno povoljnijeg ambijenta za razvoj i rast privrede.

Ilić je podsetio da je Predlog zakona o platnom prometu već usvojen na vladi početkom decembra.

Odgovarajući na pitanje kada će biti pripremljen Nacrt zakona o restituciji, Ilić je priznao da je iz najava u medijima Ministarstvo finansija saznalo da Ustavni sud ima nameru da do kraja godine donese odluku o oceni ustavnosti Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama.

"Razume se da zbog sudske nezavisnosti od izvršne i zakonodavne vlasti mi nismo u mogućnosti ni kao Ministarstvo finansija ni kao vlada da tražimo bilo kakve garancije i u pogledu dinamike i u pogledu rešenja, ali je činjenica da mi sa nestrpljenjem očekujemo odgovor Ustavnog suda", kazao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ilić: Denacionalizacija je obaveza

Izvor: Capital.ba, 01.Jan.2011

BEOGRAD, Srbija bi početkom 2011. trebalo da usvoji nekoliko finansijskih zakona koji će omogućiti bolji investicioni ambijent. Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić kaže da se očekuje usvajanje prijedloga zakona o tržištu kapitala, investicionim fondovima, platnom prometu,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.