Hrvatska: Izjednačili se krediti i lizing

Izvor: Politika, 12.Feb.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Izjednačili se krediti i lizing

Ukidanje PDV-a na kamate za lizing od početka ove godine, taj oblik kupovine je u Hrvatskoj postao povoljniji i od klasičnog kreditiranja

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – Kupovina na finansijski lizing (kada posle potpune otplate stan ili drugo dobro prelazi u vlasništvo kupca, a ne odmah kao što je to slučaj kod kupovine na kredit) u Hrvatskoj je već uobičajena više od 15 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i koristi ga veliki broj građana. Naročito prilikom kupovine automobila, ali sve više i poslovnih prostora, te stanova i kuća. Međutim, u poslednje vreme se zbog sveprisutne ekonomske krize primećuje usporavanje i takvih finansijskih transakcija, o čemu govori i podatak da samo u Zagrebu već mesecima nije prodano oko 13.000 novoizgrađenih stanova.

Građevinari i investitori u sve većoj su panici, pa se pronalaze razni načini da se smanje inače visoke cene nekretnina i kupci privuku novim pogodnostima. Među njima je i ukidanje PDV-a (u Hrvatskoj je 23 odsto) na kamate na finansijski lizing, što je uvedeno od početka ove godine. To će smanjiti ove kamate između 0,5 i 1,6 odsto (inače se kreću oko osam odsto), zavisno od firme koja se time bavi i vrste kupovine, što će se i te kako osetiti u konačnom trošku kupovine stana na ovakav način.

Smanjenjem kamate za lizing u finansijskom smislu praktično su izjednačeni izdaci za lizing i klasične kredite, a u pojedinim slučajevima čak će biti i nešto manji nego za namenske kredite.

U sve oštrijoj borbi za svakog kupca banke su počele da ublažavaju i uslove za odobravanje stambenih kredita. Zagrebačka banka je tako upravo odlučila da od 15. februara smanji dosadašnje kamate za 0,25 odsto, tako da će ubuduće iznositi 6,75 odsto za stambene kredite namenjene mladima, odnosno 7,25 odsto za standardni stambeni kredit koji se može otplaćivati do 30 godina. To je inače prvi pad kamatnih stopa za tu vrstu kredita od 2006. godine.

Da li će to i koliko podstaći veći interes za kupovinu nekretnina, tek će se videti, a zainteresovani moraju dobro da proanaliziraju i odmere sve mogućnosti. Stambeni krediti se i dalje odobravaju po veoma strogim uslovima koje kupac mora da ispuni i uz to ima čvrstu finansijsku garanciju (najčešće u obliku hipoteke), što je kod lizinga znatno blaže i zato on odgovara onima koji ne mogu da ispune zahteve za klasični kredit. Međutim, kod lizinga se mora imati novac za obavezno učešće (20–25 odsto cene stana), a odobrava se na rok do 15 godina. Prednost je i što se posao oko sklapanja lizinga obavlja za 24 časa, dok kod odobravanja kredita to traje znatno duže i potrebno je mnogo više dokumentacije.

R. Arsenić

----------------------------------------------------

Nema prepreke za kupovinu stanova na lizing u Srbiji

Da bi kod nas, kao i u svim zemljama okruženju, građani mogli ubuduće da kupuju stanove na lizing, čime bi se podstakla tražnja i na neki način pomoglo građevinskoj industriji, Ministarstvo ekonomije je predložilo izmenu zakona o finansijskom lizingu. Međutim, u Ministarstvu finansija tvrde da kupci stanova nemaju nikakvu prepreku da ih i sada kupuju na lizing.

– Lizing nekretnina rešen je u srpskom zakonodavstvu odredbama Zakona o obligacionim odnosima i ne postoje pravne smetnje za njegovo sprovođenje. U tom smislu postoje povezana pravna lica lizing kuća na srpskom tržištu koja se bave operativnim lizingom. To znači da je lizing nepokretnosti moguć i u Srbiji, ali nije regulisan Zakonom o finansijskom lizingu, što je verovatno i izazvalo zabunu kod onih koji traže izmene tog akta – navodi se saopštenju Ministarstva finansija.

Član 4. Zakona o finansijskom lizingu, čija se izmena traži, kažu, nije smetnja operativnom lizingu i takvi ugovori se mogu sklapati bez izmena postojećih zakona. – Uvereni smo da potpuna i dosledna primena odredaba Zakona o obligacionim odnosima, kojima je regulisana kupoprodaja nekretnina na lizing, može da omogući rast investicija u građevinarstvu, ali i da pomogne velikom broju građana Srbije da reše svoj stambeni problem – saopštavaju i dodaju da je poreski tretman prometa po osnovu ugovora o operativnom lizingu regulisan Zakonom o PDV-u.

[objavljeno: 13/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.