Beograđani do novih liftova na rate

Izvor: B92, 03.Mar.2012, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograđani do novih liftova na rate

Beograd -- JP "Gradsko stambeno" je ušlo u drugu fazu realizacije ideje o kupovini novih liftova. Ugovor bi bio na deset godina, mesečna rata iznosila bi 10-20 evra.

Prosečna starost liftova u Beogradu je oko 38 godina. Iako se dnevno u njima preveze preko 50.000 građana, predstavljaju rizik.

Ideja je da se fond obnovi kroz kupovinu na lizing, na tenderu su već izabrana četiri svetski renomirana proizvođača liftova.

"Građani bi lift kupovovali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na deset godina, uz mesečne rate koje bi se kretale od 10 do 20 evra u dinarskoj protivrednosti. Želimo da na ovaj način omogućimo da se građani voze što bezbednije, jer postalo je rizično da se neki liftovi koriste. Vlasnici stanova moraju da shvate da su liftovi zajednička imovina jedne zgrade i da o njima moraju da se brinu i da ih čuvaju. Mi smo tu, da na poziv, dođemo i servisiramo i održavamo ih u ispravnom stanju" , rekao je Danilo Vuksanović, v.d. direktora JP "Gradsko stambeno".

Dnevno se ekipe ovog preduzeća upućuju na tridesetak intervencija, a mnogi liftovi se, zbog bezbednosti i velikih kvarova koje ne pokriva redovno servisiranje i održavanje, moraju isključiti iz upotrebe. Predsednici skupštine stanara podnose zahtev za popravku tek kada stanari odluče da mogu da plate.

Kako pokazuju iskustva iz drugih, istina ekonomski jačih zemalja, lift se menja odmah kada mu istekne rok trajanja.

Kupovina liftova na lizing nije uobičajena, pa iako postoji interesovanje građana, problemi nastaju zbog naše, sada već čuvene komšijske nesolidarnosti. Komšije sa nižih spratova obično nemaju interes da učestvuju u kupovini, pa čak ni u plaćanju popravke liftova.

Za ovako krupne investicione radove potrebna je stopostotna saglasnost svih stanara, kao i prethodno formirana skupština stanara.

Nemoguće je da se svaki lift servisira ili popravi za jedan dan. Na Novom Beogradu jedan radnik "duži" 300 do 500 liftova. Rešenje bi moglo da se nađe u formiranju operativne službe u okviru "Stambenog" koja bi se bavila samo ovim poslovima. Za početak formiralo bi se pet-šest pokretnih ekipa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.