Automobili nikad jeftiniji a prodaja - nikad slabija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2013, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Automobili nikad jeftiniji a prodaja - nikad slabija

NOVI SAD -

Automobili, novi i polovni iako nikad nisu bili jeftiniji, iz godine u godine sve se slabije prodaju. Prema statistici, prodaja novih vozila u prošloj godini bila je na nivou iz 2002. godine.

Boljim vremenima nadaju se u Udruženju lizing kompanija ako se u obzir uzme podatak da se manje vozila vraća sa lizinga, što može da bude uteha u oporavku auto tržišta u Srbiji.

Za kupovinu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lizing češće se opredeljuju privatna nego fizička lica, a jedna od prednosti svakako je jednostavna i brza procedura, kao i to da su mesečne rate manje nego kod kredita. Jedan od nedostataka svakako je činjenica da vlasnik vozila postajete tek kada isplatite poslednju ratu.

U Asocijaciji lizing kompanija navode da je u 2012, godini za skoro četvrtinu bilo manje skinutih vozila sa lizinga nego u 2011. i taj podatak smatraju oni uticaće na stabilizaciju tržišta.

Kod lizinga, kasko osiguranje je obavezno, PDV se i dalje plaća na kamatu, što je nedostatak (nepovoljno), a novina je da građani ne plaćaju više registraciju vozila kao pravna lica.

Inače, prodaja novih vozila je u odnosu na 2008. pala za neverovatnih 60 posto. Bolja vremena priželjkuju prodavci, i na sve načine pokušavaju da se približe kupcima, pogotovo kada je u pitanju akcijska prodaja prošlogodišnjih modela ...

Cena polovnjaka je za 30 posto opala u odnosu na zlatni period od pre četiri – pet godina. Tako je Opel astra H 1,7 dizel 200. godine koštala 10.000 evra, a danas je za 3.000 jeftinija. Ni novogodišnji poklon u vidu ukidanja carine za benzince niže klase i dizelaže veće kubikaže nije imao nekog posebnog efekta u prodaji.

I dalje se kupci najčešće odlučuju za nemačke proizvođače, a traže se uglavnom vozila, srednje i niže klase.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.