Prodaja automobila u Nemačkoj potonula u martu, Tesla i Lexus odolevaju

Izvor: B92, 06.Apr.2020, 19:00

Prodaja automobila u Nemačkoj potonula u martu, Tesla i Lexus odolevaju

Broj novoregistrovanih automobila prošlog meseca je bio za 38% manji u odnosu isti period 2019.

U jeku pandemije koronavirusa, u Nemčakoj je u martu prodato 215.119 novih automobila, što je četrdesetak odsto manje u poređenju sa istim mesecom prethodne godine.

Tržišni lider, Volkswagen zabeležio je pad od 35%, Mercedes 28%, a BMW 21%. Audi je "potonuo" za 37%, a Ford je prepolovio svoju prodaju iz marta 2019, piše Autonews Europe.

Nisu baš >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svi proizvođači automobila prošli tako loše. U poređenju sa ostalima, može se reći da su Tesla i Lexus ostvarili prilično dobar prodajni rezultat.

Tako je Tesla imao pad od svega 4,4%, a Lexus je zabeležio minus od samo 2,8%. Ukoliko se posmatra prodaja od početka godine, Lexus stoji čak izvanredno, jer je za prva tri meseca ostvario za 50,3% veću prodaju u odnosu na isti period 2019.

Od brendova koji su u Nemačkoj u periodu januar-mart bili u plusu, tu su još DS, Jaguar, Porsche i Seat. Upada u oči da svi ovi brendovi, osim španskog proizvođača, pripadaju premijum klasi, a jedino je Porsche nemački proizvođač.

Jedan od razloga za ovako veliki pad prodaje novih automobila u Nemačkoj leži u činjenici da su prodajni saloni u toj zemlji zatvorili svoja vrata za potencijalne kupce u drugoj polovini meseca.

Ukoliko se nešto bitno ne promeni u aprilu, a za to su male šanse, pad prodaje će biti još dramatičniji, kažu u nemačkom udruženju uvoznika i prodavaca automobila.

Ipak, u odnosu na ostala velika tržišta EU, Nemačka čak i ne stoji tako loše. Tako je prodaja automobila u martu u Italiji smanjena za čak 85%, u Francuskoj za 72%, a u Španiji za 69%.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prodaja automobila u Nemačkoj u martu pala za 38%, u Britaniji za 40%

Izvor: AutoBlog, 07.Apr.2020, 01:13

Broj novoregistrovanih automobila u Nemačkoj je prošlog meseca bio za 38% manji u odnosu isti period 2019. Kako prenosi B92, u jeku pandemije koronavirusa, u Nemačkoj je u martu prodato 215.119 novih automobila, što je četrdesetak odsto manje u poređenju sa istim mesecom prethodne godine. Tržišni...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.