Kamere umesto spoljnih retrovizora: Da li biste pre gledali u ekran, nego u ogledalo?

Izvor: B92, 13.Feb.2020, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamere umesto spoljnih retrovizora: Da li biste pre gledali u ekran, nego u ogledalo?

Lexus je prvi put primenio ovu tehnologiju pre par godina na svom modelu ES u Japanu.

Kamere i digitalni ekrani koji zamenjuju tradicionalne retrovizore sa ogledalima odavno nisu novost u auto-industriji, ali se, uglavnom zbog lokalnih propisa, još uvek retko primenjuju na produkcijskim modelima.

Ova tehnologija sada stiže i na evropsko tržište, tačnije u Veliku Britaniju, gde je to zakonom dozvoljno. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kupci Lexusa ES 300h na Ostrvu mogu da naruče "digitalne" spoljne retrovizore kao opciju po ceni od 1.600 funti (oko 1.900 evra).

Vozači će tako, umesto u klasični spoljni retrovizor, "bacati" pogled na 5-inčne ekrane smeštene u prednjim uglovima putničke kabine, ispred "A" stubova automobila.

Kamere koje odmenjuju ogledala u retrovizorima nalaze se u malim kućištima spolja, na mestu gde su se ranije nalazili konvencionalni retrovizori.

Lexus navodi više prednosti ove tehnologije, uključujući proširenu sliku na saobraćaj pozadi koje kamere omogućavaju, kao i eliminisanje takozvanog "mrtvog ugla" koji postoji kod klasičnih retrovizora sa ogledalom.

Takođe, mala kućišta u kome se nalaze kamere (usled manje čeone površine) smanjuju otpor vazduha i buku u kabini tokom vožnje velikim brzinama.

Slika na monitorima je uvek jasna, bez obzira na to da li pada kiša ili sneg, što je još jedna od prednosti u odnosu na ogledala u retrovizorima.

Čitav sistem uvezan je sa sistemom Blind Spot Monitor, a kamere se u noćnoj vožnji automatski prilagođavaju kada naiđe automobil otpozadi, kako bi se sprečila zaslepljenost od njegovih farova.

Lexus je predvideo i opciju proširenog prikaza onog što kamera vidi u slučaju kretanja u rikverc, kako bi vozač imao širu sliku i bolju preglednost.

Kada se menjač izbaci iz rikverc pozicije, vraća se standardni prikaz slike na displeju.

Lexus će ovu tehnologiju predstaviti evropskoj publici u martu, na Sajmu automobila u Ženevi 2020.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.