Lamborghini Miura bio u garaži 40 godina i sada ima novog vlasnika

Izvor: B92, 08.Avg.2021, 16:58

Lamborghini Miura bio u garaži 40 godina i sada ima novog vlasnika

U aukcijskoj kući RM Sotheby's procenjuju da će novi vlasnik za Lamborghini Miura P400 S koji je proizveden 1971. godine morati da izdvoji više od dva miliona dolara.

Sve je već rečeno i napisano o čudesnom Lamborghinijevom modelu Miura s kojim je italijanska automobilska kompanija u drugoj polovini šezdesetih godina ušla u svet supersportskih automobila, a za koji mnogi tvrde da je najlepši automobil svih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vremena.

Lamborghini je Miuru proizvodio od 1966. do 1973. godine. Napravljena su ukupno 764 primerka u sedam verzija, a jedan od njih će 14. avgusta biti ponuđen na aukciji koju organizuje aukcijska kuća RM Sotheby's.

Prema procenama novi vlasnik će za Lamborghinijevu "skulpturu na točkovima“ (iza čijeg dizajna stoje Marcello Gandini i Bertone) morati da izdvoji više od dva miliona dolara, a kući će odvesti dvosed s centralno postavljenim 3,9 litarskim V12 motorom koji je nakon manjih oštećenja izazvanih udesom i odustajanja od popravke više od četiri decenije proveo u skladištu u Kaliforniji.

Sadašnji vlasnik se pobrinuo da Miura P400 S iz 1971. godine dobije novu priliku. Oštećeni delovi karoserije su popravljeni u kompaniji Beckman Metal Works. Restauraciju je uradio tim specijalista za Miure na čijem čelu je Jeff Stephan, a nakon svega odlučeno je da u kompaniji Morgan Images s karoserije skinu ostatke originalne sive boje i poliranim golim metalom dodatno naglase izvanredan dizajn automobila.

Automobil je od 1971. godine do danas prešao manje od 26.000 kilometara, a pomenuti motor razvija 370 konjskih snaga, što je dovoljno za 276 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h ispod sedam sekundi. Na novom vlasniku je da odluči o budućoj boji karoserije jednog od retkih preostalih "razjarenih bikova“ čija prva vlasnica je bila iranska studentkinja u SAD-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.