Večeras veliki derbi: Hrvatska – Srbija

Izvor: Politika, 21.Mar.2013, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras veliki derbi: Hrvatska – Srbija

Naši fudbaleri i selektor uveravaju da su spremni za duel na Maksimiru (18 časova, TV Prva).- Mihajlović: Ne razmišljam da izgubimo. – Ivanović: Naš tim krasi mladost, polet, želja. – Kolarov: Znamo našu snagu

Od našeg specijalnog izveštača

Zagreb – Cela Hrvatska čeka ovu utakmicu, Srbija takođe! Nema sumnje da je došao pravi trenutak da se vide prave vrednosti dva tima da vidimo ko je bolji. U Hrvatskoj je kulminirala čitava javnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i sa nestrpljenjem se priželjkuje duel sa Srbijom i želja da se vrati „milo za drago“. Sa druge strane, u našem taboru v lada umereni optimizam a selektor Siniša Mihajlović koji je na jučerašnjoj vrlo posećenoj konferenciji bio raspoložen i spreman za šalu poručio je da se srpski fudbaleri ne plaše ni Hrvatske, ni ambijenta koji ih sigurno očekuje na Maksimiru i da hladnih glava dočekuju sasvim običan meč.

Brojne hrvatske i srpske kolege napunile su pres-salu na Maksimiru do poslednjeg mesta. Na pitanje kako se oseća u zemlji gde je rođen, naš selektor je odgovorio:

- Lepo. Sve je za sada korektno, razmišljamo o igri i ništa drugo nas ne zanima. Došli smo u Zagreb da igrao fudbal. U fudbalu postoje tri stvari: možeš da izgubiš, da pobediš ili igraš nerešeno. Srbija je došla da pobedi - naglasio je naš selektor.

Od ulice Kneza Borne pa preko Zvonimirove na stotine uniformisanih redara obezbeđivali su javni red i mir. Ni najstariji Zagrepčani ne pamte ovakve mere obezbeđenja pred jedan fudbalski meč. Ovdašnja sportska javnost polako spušta glas najavljujući meč sa Srbijom kao i svaki drugi, selektor Štimac takođe. O tome naš selektor Mihajlović je rekao:

- Koncentrisani smo samo na ono što se dešava i što će se dešavati na terenu. Očekujem da zagrebačka publika bude inteligentna a mi na terenu treba da damo pravi primer tog spektakla, da igra bude muški bez incidenata. Lično kao selektor Srbije garantujem za moje igrače da će se ponašati u granicama fer-pleja i da neće biti incidenata. Ko dobije crveni karton više neće igrati za reprezentaciju - naglasio je selektor Mihajlović.

Sve dileme oko tima su rešene s tim što Mihajlović još uvek lukavo krije sve svoje adute, sa druge strane hrvatski selektor je bez ijedne tajne izdiktirao sastav koji će večeras istrčati na Maksimiru.

- U fudbalu su moguća manja ili veća iznenađenja. Sav naš rad i koncentracija je stavljena u službu utakmice i želje da dobijemo ovaj meč. Doduše, Hrvatska u ovom trenutku ima bolju ekipu, na njihovoj strani je psihološka prednost i bodovna razlika ali to u derbijima ništa ne znači. Došli smo u Zagreb da pokušamo da ostvarimo zacrtani cilj i bilo bi lepo da se u Srbiju vratimo sa bodovima - kaže selektor Orlova.

Kapiten Branislav Ivanović podseća da ovakve utakmice sa jedne i druge strane izazivaju posebne emocije ali da igra i fudbal treba da budu u gro planu medijske kombinatorike.

- Tenzije jesu velike i očekivanja sa jedne i druge strane. Siguran sam da ćemo učiniti sve da ostvarimo željeni rezultat. Za sada sve je u redu a nama je fudbal na prvom mestu. Nema sumnje da meč sa Hrvatskom nosi posebnu draž ali sadašnju reprezentaciju Srbije krasi mladost, polet i želja za dokazivanjem. Smatram da to mogu da budu naše glavne prednosti ali i još neki sitni detalji.

Sa druge strane Aleksandar Kolarov pamti utakmicu iz 1999. godine ali kaže da je to sad već davna prošlost. O meču sa Hrvatima kaže:

- Srbija najspremnija ulazi u ovu utakmicu. Kada su ovakve utakmice u pitanju nije važno ko će istrčati na teren, mi znamo našu snagu, mnogo toga je ispričano do sada ali siguran sam da ćemo ostaviti srce na terenu - kaže fudbaler od koga Siniša Mihajlović očekuje da bude pravi “bombarder“ ka golu Pletikose.

 Nema sumnje da će ova utakmica za koju naš selektor kaže da ima i plan A i plan B potvrditi potencijal naših fudbalera koji su potpuno spremno dočekali utakmicu karijere.

Na sinoćnjom treningu koji je bio otvoren za javnost samo 15 minuta naši fudbaleri su se „upoznali“ sa maksimirskom travom, sa ambijentom koji ih svakako očekuje večeras a domaćini su se potrudili da gotovo na svakoj tribini stave šahovnice. Kako smo saznali, bez obzira na činjenicu što su se dva saveza složila da ne bude navijača gostujućeg tima najpre u Zagrebu a potom i Beogradu mnogi navijači Srbije koji žive u Hrvatskoj i Zagrebu su nabavili karte pa se na tribinama očekuje nekoliko stotina srpskih navijača... Dragan Todorović

----------------------------------------------

Štimac: Najobičnija utakmica, Hrvatska favorit

Selektor Hrvatske Igor Štimac nije krio sastav koji će suprotstaviti Srbiji večeras. On je na konferenciji za novinare koja nije bila tako posećena kao Mihahjlovićeva istakao da se ne osećaju tenzije ali da se atmosfera polako podiže do maksimuma.

- Ovo je najobičnija utakmica za nas - rekao je Štimac.- Svi smo zdravi i orni, verujem da će moji fudbaleri biti na nivou i da su svesni značaja ove utakmice. Glavni zadatak će nam biti da skratimo prostor Tošiću i Tadiću, da im onemogućimo brze prodore po krilima i ukoliko budemo to uspeli završićemo dobar deo posla. Jer, poznato je da se danas u savremenom fudbalu utakmice gube i dobijaju preko krila, ali Hrvatska će pokušati baš po sredini da probije čvrst bedem Srbije.

Novinare je takođe interesovalo mišljenje Štimca o glavnom sudiji Turčinu Čunaju Čakeru. On je odgovorio:

- Videli smo tog sudiju pre par nedelja u meču Mančester Junajteda i Reala i uverili se da lako deli kartone. Zbog toga moji igrači moraju biti krajnje obazrivi. Ipak, ne plašim se ovog duela jer po mom mišljenju Hrvatska ima više kvalitetnih igrača nego Srbija fudbalera koji igraju u najvećim evropskim klubovima - zaključio je Štimac.

Sa druge strane kapiten Hrvata Dario Srna, fudbaler ukrajinskog Šahtjora i predvodnik ove generacije hrvatskih fudbalera pred meč sa Srbijom kazao je:

- Srbija ima dobru ekipu i dobre igrače ali je ranjiva kad krene u napad. Ovo je svakako specifična utakmica, drugačija od mnogih drugih. Verujem da ćemo od starta nametnuti tempo i pokušati da ostvarimo zacrtani cilj.

----------------------------------------------

Sudi Čaker

Stadion Maksimira. Kapacitet stadiona: 40.000. Glavni sudija: Čunaj Čaker (Turska). Početak utakmice: 18 časova, prenos TV Prva.

HRVATSKA: Pletikosa, Vida, Ćorluka, Šimunić, Strinić, Modrić, Vukojević, Srna, Rakitić, Kranjčar, Mandžukić.

SRBIJA: Stojković, Basta, Ivanović, Nastasić, Kolarov, Ignjovski, Kuzmanović, Tošić, Đuričić, Radovanović, Šćepović.

Dragan Todorović

objavljeno: 22.03.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.