USKORO: Stiže nam Lada Iskra (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2024, 21:56

USKORO: Stiže nam Lada Iskra (FOTO)

Rusi spremili novi model legende...

Nova porodica kompanije AvtoVAZ nosi ime Lada Iskra, a njena premijera će biti održana uiskoro.

- Pod imenom Iskra će se prodavati čitava porodica naših novih automobila čije lansiranje će početi ove godine - rekao je Maksim Sokolov, direktor AvtoVAZ-a.

Sokolov navodi da će nova Lada Iskra pripadati modelima B klase, iako će njeni parametri biti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << „malo veći“ od sadašnje Grante.

Sokolov je još ranije najavio da će novitet dobiti atmosferski 1,8 litarski motor sa 122 KS.

Planirano je da serijska proizvodnja krene krajem 2024. godine, dok se prodaja najavljuje za prvi kvartal 2025.

Dizajn je urađen u stilu Lade Veste, a na ovim patentim slikama je prikazana karavan verzija.

Za AvtoVAZ, ovo je prvi model kreiran na platformi CMF-B. Iako je Renault napustio Rusiju, AvtoVAZ je zadržao pravo da kreira nove modele na francuskoj platformi.

Lada Iskra je pokazana bivšem predsedniku AvtoVAZ-a Nikolasu Moru još 2022. godine. Međutim, nakon uvođenja sankcija, odlučeno je da se francuska platforma lokalizuje, što je pomerilo vreme puštanja novih modela na tržište.

Cena Lade Iskre će biti u rasponu između Grante i Veste, uz najavu da AvtoVAZ planira da postepeno obustavi proizvodnju Grantu nakon lansiranja porodice Iskra.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.