Anketiranje radnika Kablova za socijalni program

Izvor: Press, 01.Feb.2016, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anketiranje radnika "Kablova" za socijalni program

U Industriji kablova u Jagodini, jednoj od 17 strateški važnih kompanija, danas je počelo anketiranje zaposlenih za socijalni program, izjavio je Tanjugu sekretar Veća sindikata za Grad Jagodinu i opštine Pomoravskog okruga Slobodan Jovanović.
        On je dodao da za sada nema naznaka koliko će novca v lada opredeliti za te namene, te je reč samo o anketranju čiji je cilj da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sazna koliko je radnika zaintetresovanu za tu opciju. 
Sudbina fabrike je neizvesna, poznato je jedino da je među 17 firmi koje su državi stareški važen, da je 99 odsto kapitala u njoj držzavno vlasništvo i da treb a da se privatizuje do 31. maja. 
U igri su, kako je rekao Jovanović, sve opcije, a to je se nađe strateški partner, da se privatizuje, da se napravi program reorganizacije čuveni UPPR, pa do krajnje opcije koju označava stečaj.
"Bukvalno sve je u igri bez pokazatelja da se ide u nekom od ovih pravaca", rekao je Jovanović. 
Povodom 60 godina rada fabrike decembra prošle godine generalni direktor Ratko Vučurović je pomenuo dve opcije u pogledu budućeg statusa fabrike - jedna je privatizacija po modelu prodaja imovine uz uslov da kupac nastavi proizvodnju kablova i zaposli postojeće radnike, a druga UPPR, što bi trebalo da odobre poverioci.
On je tada istakao da za prvu opciju "postoji potencijalna zainteresovanost nekih investitora iz Rusije, ali će tek tender koji predstoji pokazati njihove stvarne namere".
Tokom prošle nedelje u matičnoj fabrici radnici su tri dana štrajkovali zbog kašnjene plata, dok u Novoj fabrici i Fabrici "Elmos" nije bilo štrajka. 
"Danas svi rade", kaže Jovanović, a u sindikatu tvrde da je dosta nervoze među radnicima zbog neizvesnosne budućsnoti fabrike.
Industrija kablova u Jagodini radi i među deset je najvećih izvoznika u Šumadiji i Pomoravlju, po podacima Regionalne privredne komore Kragujevac.
"Što se tiče proizvodnje orijentisani smo na izradu složenih kablova za železnice, rudnike, telekomunikacije i elektroprivredu. Za njihovu proizvodnju potrebno je više znanja i rada što je naša konkurentska prednost, i 80 odsto ove privodnje je namenjeno izvozu", objasnio je Vučurović dodajući da su se u međuvremenu mnoge firme ugasile, da je u Kablovima ostao dobro obučeni kadar, a da je trenutno tamo zaposleno 1.280 radnika.
Pogledaj vesti o: Lada,   Jagodina

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.