Lopovi obijaju automobile da bi krali prvu pomoć

Izvor: S media, 24.Mar.2012, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lopovi obijaju automobile da bi krali prvu pomoć

Na više od deset automobila parkiranih u novobeogradskom Bloku 21 nepoznati lopovi su u poslednja četiri meseca razbili zadnja vetrobranska stakla i ukrali svega nekoliko kompleta prve pomoći.

Ipak, Iva Rosić je morala da plati skoro 600 evra jer se njen “ševrolet aveo” našao na meti kradljivaca već tri puta. U policijskoj stanici Novi Beograd ističu da su uhvatili nekoliko lopova, ali da na osnovu Krivičnog zakona jedino oštećeni >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << građani mogu protiv njih da pokrenu privatnu tužbu.

Đaci snimili da ih vozač potkrada

Krala novčanike ženama obolelim od raka

Predao se vandal koji je lomio "Bus Plus" validator!

Kada su kradljivci u decembru po prvi put razbili zadnje staklo na Ivinom automobilu, policija je izvršila uviđaj, ali dan-danas počinioci tog dela nisu pronađeni.

- Tada su mi preturali po gepeku i ukrali samo komplet prve pomoći, iako je tu bilo i raznih sajli, pa čak i kišobran. Pošto su tada polupali staklo i na još nekoliko automobila, komšija je pozvao policiju. Policajci su došli i rekli da su ih i ranije zvali zbog toga i da će nam javiti kada otkriju lopove. Posle toga se više nisu javljali niti su dolazili na uviđaj - kaže Rosićeva koja ostavlja automobil ispred svoj zgrade na Bulevaru Mihajla Pupina, kod broja 13.

Početkom marta Iva je ponovo morala u auto-servis, ali tada lopovi nisu ukrali ništa iz “ševroleta”.

- Razbili su staklo i preturali po gepeku. Pošto sam pretpostavila šta su opet tražili, posle druge štete stavila sam natpis na zadnjem staklu “nema prve pomoći, već je ukradena - dva puta”.

Međutim, u ponedeljak su mi po treći put razbili staklo i to sve u gluvo doba noći, tako da ih niko nije ni video ni čuo - žali se Iva i ističe da posle prve krađe više nije ni kupovala komplet prve pomoći.

U policijskoj stanici Novi Beograd kažu da su nekoliko puta hvatali lopove, ali da su po Krivičnom zakonu Srbije morali da ih puste da se brane sa slobode.

- Podneli smo nekoliko krivičnih prijava zbog krađe alata, kompleta prve pomoći ili fluorescentnih prsluka, međutim pošto se u svim slučajevima radilo o materijalnoj šteti koja ne prelazi 15.000 dinara po zakonu jedino oštećeni može da pokrene privatnu tužbu protiv lopova. Zbog toga se mora pooštriti kaznena politika prema takozvanim sitnim lopovima - kažu u policiji i dodaju da su pojačali mere nadgledanja čitave opštine kako se ovakve krađe više ne bi ponavljale.

Oštećenim građanima, dakle, jedino preostaje da u ovakvim slučajevima sami potraže pravdu na sudu i nadaju se da će lopovi biti kažnjeni (novčano ili zatvorom do šest meseci). Međutim, ako krenu u parnicu moraju da budu izuzetno strpljivi zbog dužine sudskog postupka, ali i prilično bogati zbog honorara advokata i sudskih troškova.

U policiji zato savetuju građane da se udruže ako se više njih nađe na meti istog lopova ili prevaranta kako bi zajednička šteta bila veća od 15.000 dinara.

(Blic)

Foto: Blic
Pogledaj vesti o: Chevrolet

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.