PROBA: Kia sportidž sa super-čistim dizelašem (FOTO)

Izvor: Mondo, 18.Feb.2019, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROBA: "Kia sportidž" sa super-čistim dizelašem (FOTO)

Korejski proizvođač je redizajnirao svoj bestseler kako bi nastavio žestoku borbu s konkurencijom

U C-SUV segmentu automobilskog tržišta trenutno se vodi najžešća automobilska borba. U poslednjih pet godina predstavljeno je čak 15 novih modela što dovoljno govori o popularnosti segmenta, čiji su najznačajniji predstavnici "nisan kaškai", "pežo 3008", "VW tiguan", "ford kuga" i "reno kađar", čiju smo podmlađenu verziju nedavno imali prilike da probamo. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

U ovom društvu odlično se snalazi i "kia sportidž" čija je četvrta generacija nedavno takođe doživela podmlađivanje.

Novi "sportidž" je podmlađen. Nov izgled prednjeg branika prvo upada u oči, a svetla za maglu su sada efektnije uklopljena u celinu. Tu su i upečatljiva dnevna LED svetla.

Redizajn je doživeo i zadnji kraj automobila. Vodoravna LED svetla oblika slova C su sada elegantija i međusobno su spojena.

Što se tiče unutrašnjosti, ona nije značajnije menjana, ali je svakako dodatno "upeglana". Zanimljivo je da i kupci koji se odluče za niže pakete opreme u kojima se ne dobija navigacija, mogu da imaju prikaz mape na centralnom ekranu. Zahvaljujući kompatibilnosti info-zabavnog sistema sa Android Auto i Apple CarPlay aplikacijama vozači mogu da koriste mape iz pametnih telefona, koje su se pokazale u nekim slučajevima i bolje nego one ugrađene u automobilu.

Model koji smo izabrali da probamo na domaćoj premijeri osveženog "sportidža" bio je opremljen paketom "EX Fresh", koji nudi vozačima, ali i putnicima brojne pogodnosti.

Napredni sistemi bezbednosti i asistencije su sada daleko brojniji nego u prethodnoj verziji. Tempomat u saradnji sa sistemom za držanje trake omogućava daleko lagodniju vožnju, posebno na autoputu. Tu su i automatska duga svetla, senzor za kišu koji automatski uključuju brisače, sistem za prepoznavanja saobraćajnih znakova, kao i upozorenje o smanjenoj koncentraciji vozača.

U zimskim uslovima vozači će ceniti grejane retrovizore, kao i prednja i zadnja sedišta, a tu je i sistem protiv zamrzavanja brisača.

EcoDynamics+

Svi motori su unapređeni, a najjači pogon sada daje dvolitarski dizelaš, koji zajedno sa 48-voltnim blagim hibridnim sistemom, razvija 185 konjskih snaga. Ovaj motor će kasnije u toku godine biti moguće poručiti u Srbiji.

Pod haubom je bila jača verzija novog 1,6-litarskog dizel motora, za koji Kia tvrdi da je njihov najčistiji dizelaš ikad proizveden. Maksimalna snaga ovog agregata iznosi 136 KS uz obrtni moment od 320 Nm.

Sedmostepeni automatski menjač je snagu prebacivao na sva četiri točka.

Prvi utisak koji smo stekli tokom kratke test vožnje jeste da je kombinacija ovog motora i menjača odlična jer nudi veoma ugodnu vožnju uz dovoljno snage.

Uz to, vozač će se prijatno osećati jer će pod prstima imati volan i menjač presvučene kožom. Dvozonska klima i info-zabavni sistem, koji je prilično jednostavan za korišćenje, upotpunjuju pozitivan utisak.

Cena voženog modela iznosi 27.590 evra. Ako vam pogon na sva četiri točka ili automatski menjač nisu preko potrebni, ovaj iznos umanjite za 1.600, odnosno 1.700 evra.

Inače, novi model je, uprkos modernizaciji i novim motorima, cenovno u rangu s prethodnim modelom. Tako sada najjeftiniji "sportidž" sa benzinskim motorom 1.6 GDI i 132 KS košta 18.990 evra, dok je najjeftinija dizel verzija 21.690 evra.


Pogledaj vesti o: KIA

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.