Kia zaradila 358 miliona dolara

Izvor: B92, 24.Apr.2010, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kia zaradila 358 miliona dolara

Seul -- Južnokorejski proizvođač automobila Kia je u prvom kvartalu učetvorostručio neto profit, zahvaljujući dobroj prodaji i poslovnim rezultatima podružnica.

Kia, drugi po veličini proizvođač automobila u Južnoj Koreji, zaradila je 398,6 milijardi vona (358 miliona dolara) u tromesečnom periodu do kraja marta, u poređenju sa profitom od 97,4 milijarde vona u istom razdoblju lane.

Prodaja je istovremeno porasla 39 odsto, na 4,86 biliona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vona (4,38 milijardi dolara), sa 3,5 biliona vona godinu dana ranije.

Kia, koja izvozi 65 odsto domaće proizvodnje, podružnica je južnokorejske kompanije "Hjundai motors" i te dve kompanije zajednički čine petu po veličini automobilsku grupaciju na svetu.

Globalna prodaja "Kia motorsa" povećana je 69 odsto, na 474.629 vozila, pri čemu je prodaja u Kini odskočila 152 odsto. Povećanju profita su doprinele i podružnice te kompanije u Kini i Slovačkoj, kao i proizvođač autodelova "Hjundai mobajls" i proizvođač čelika "Hjundai stil", u kojima Kia ima udele.

Kia poseduje pogone u Kini i Slovačkoj, a prošle godine je počela proizvodnju i u SAD, u Vest Pointu u Džordžiji. Hjundai ima fabrike u Kini, Indiji, Turskoj, SAD i Češkoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.