Kia Optima u Njujorku

Izvor: B92, 07.Apr.2010, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kia Optima u Njujorku

Na New York Auto Showu otkrivena je većina detalja vezanih za novog korejskog borca u popularnom D-segmentu, koji će biti dostupan i s hibridnim pogonom.



Suprotno prvim nagađanjima, nova Kia ipak neće nositi naziv Magentis, već Optima.

Prepoznatljivi dizajnerski jezik kompanije, ustoličen pod budnim okom Petera Schreyera, uspešno je nastavljen, a limuzini je podarena i doza elegancije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vidljiva iz svakog ugla.

Optima, kako će se zvati na evropskom tržištu, vrlo je privlačna limuzina i to je jednostavno teško poreći.

Unutrašnjost je takođe u revijalnom tonu, vrlo prijatna za oko i apsolutno nepoveziva s onom kakva se ugrađivala pre nekoliko godina. Kokpit je orijentisan vozaču, čime se naglašava i karakter samog vozila, uz neokrnjenu udobnost i prostranost putničke kabine – vozačko sedište podesivo je u čak šest parametara.

Za dašak luksuza moguće je naručiti kožne presvlake najvišeg kvaliteta, umetke od ugljeničnih vlakana i plemenitih metala, kao i napredni multimedijski/navigacijski sistem.

Optima se temelji na potpuno novoj platformi i nešto je većih ukupnih gabarita od Magentisa, kojeg zamjenjuje.

Ukupnom dužinom od 4845 mm protegla se za 45 mm, uz međuosovinski razmak povećan za 75 mm (2795 mm).

Ponuda motora na tržištima zapadne Evrope sadržaće 2-litarskog CVVL benzinca i 1,7-litarskog VGT turbodizelaša, dok će u im se hibridna verzija pridružiti nekoliko meseci nakon predstavljanja početkom 2011. godine.

Oba menjača, bilo ručni ili automatski, imaće po šest stepeni prenosa.

Velika pažnja posvećena je aktivnoj i pasivnoj sigurnosti, pa će Optima biti bogato opremljena već u standardnoj opremi – 6 vazdušnih jastuka, bočna ojačanja vrata, napredni sigurnosni pojasevi, ABS, kontrola stabilnosti i najmoderniji sistemi za pomoć vozaču.

Cena će, po uobičajenom Kijinom receptu, biti osetno niža od uporedive evropske i japanske konkurencije.

Izvor - AutoKlub.hr

Saznajte više: nova Kia Sportage

Kia Venga dobila nagradu za dizajn
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.