KIA EcoDynamics koncepti

Izvor: B92, 28.Okt.2010, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KIA EcoDynamics koncepti

KIA je na nedavno završenom salonu automobila u Parizu predstavila tri modela iz svoje linije EcoDynamics.



Ovaj trio donosi niže emisije CO2 - Eco cee'd emituje 94 g/km, Eco Venga 114 g/km, dok novi Sportage u svom "zelenom ruhu" 117 grama po pređenom kilometru.

Kako kažu iz ove kompanije, konceptni petovratni Eco cee'd predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moderniju varijantu 1,4-litarskog dizelskog motora "U2", koji je do sada bio namenjen samo monovolumenu Vengi. Ovaj motor ima 90 KS pri 4.000 o./min, sa najvećim obrtnim momentom 240 Nm već od 1.900 o./min.

Još neke novine su vodena pumpa, energetski štedljiviji alternator i sistem, koji bi kod automatskog menjača u tzv. drive mode-u, dok kvačilo klizi, trebalo da rasterećuje motor i da ima za posledicu niže emisije CO2 i potrošnju.

Tu su još i ISG Start/Stop sistem za automatsko gašenje/paljenje motora kod kratkih zaustavljanja, dorađeni odnos stepena brzina kao i poboljšana aeorodinamika.

Novu Eco Vengu, koja ide u proizvodnju krajem 2010. godine, pored drugih motora, pokreće i 1,4-litarski, dizelski motor od 77 KS sa, kako kažu iz Kije, brojnim tehnološkim dodacima. "Pored toga, tu su još ulja sa manjim trenjem, posebni konusni ležajevi sa manjim trenjem kao i pneumatici sa manjim trenjem, a sve to skupa utiče na smanjenje emisije CO2 koja sada iznosi 114 g/km", navode iz kompanije KIA Motors.

Novost je i koncept Sportage Mild Hybrid napravljen na osnovu novog Sportagea, koji je nedavno zvanično predstavljen i u našoj zemlji. Pokreće ga sasvim novi 1,7-litarski dizelski U2 motor. Motoru snage 115 KS, a koji ima najveći obrtni moment 260 Nm već od 1.250 o./min, pomaže 5-kilovatni električni motor sa dvoslojnim kondenzatorom.

"Male promene obuhvatile su smanjenje otpora vazduha, kraći vremenski period potreban za odvajanje kočionih pločica od diskova (tzv. brake drag) i pneumatici sa manjim trenjem, što ima za posledicu vrlo skromne emisije CO2 od samo 117 g/km", kažu iz južnokorejske kompanije.

Pročitajte više o modelu KIA Sportage

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.