Het-trik Kia Ceed porodice FOTO

Izvor: B92, 08.Feb.2019, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Het-trik Kia Ceed porodice FOTO

Broj tri se ponovo pokazao kao srećan za južnokorejski brend Kia, jer su tri njegova modela – nove verzije karoserije modela Ceed – osvojila prestižnu iF nagradu za dizajn.

Trostruka pobeda u globalno prepoznatom takmičenju znači da je Kia već treću godinu zaredom ostvarila het-trik kada su u pitanju iF nagrade. Od 2010. već 18 iF dizajnerskih priznanja

Najnovije dostignuće naglašava ugled >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kije kao proizvođača vrhunski dizajniranih automobilâ, koje već više od deset godina dizajnira Peter Schreyer, predsednik dizajna i glavni dizajner u Kia Motors.

Najstariji južnokorejski proizvođač automobila je prvu iF nagradu osvojio 2010. i od tada svake godine osvaja barem po jednu. Ukupno je Kia za dizajn svojih vozila dosad dobila već 18 iF nagrada.

Najnovija priznanja osvojile su tri verzije novog Ceeda: petovratni hatchback Ceed, koji je nedavno stigao u Srbiju, kao i karavan Ceed Sportswagon i novi shooting brake ProCeed, koje kod nas očekujemo u martu.

Treća generacija Kia Ceeda je blago promenila ime (staro ime: Cee'd), ali je značenje ostalo isto. Kao i originalna izvedba iz 2007. godine i novi Ceed ima evropsko poreklo (Community of Europe, with European Design).

Kao pravi Evropljanin i novi model je dizajniran u Kijinom dizajnerskom centru u Frankfurtu, pod vođstvom Kijinih glavnih dizajnera Pitera Šrajera i Gregorija Gijoma.

Razvoj vozila poveren je centru za istraživanja i razvoj iz Riselshajma nadomak Frankfurta, a sve verzije Ceeda proizvode se u slovačkoj fabrici u mestu Žilina.

Dizajn novog Ceeda karakterišu čiste i ravne linije, za koje su dizajneri našli inspiraciju u sportskoj limuzini Stinger, koja je dobitnik iF nagrade za 2018. godinu.

Petovratni Ceed je širi i niži od svog prethodnika, dok je kabina pomaknuta nazad prema zadnjem kraju vozila, što doprinosi sportskijem stavu i izgledu.

Gledajući iz profila Ceed ima moćan C stub sa karakterističnom gornjom linijom, što stvara elegantan oblik polumeseca.

Karavan Ceed Sportswagon u ovaj segment vozila donosi najviše prostora do sada: treća generacija modela je duža i nudi veću zapreminu prtljažnika (625 litara) od većine konkurenata, čak i više od brojnih predstavnika većih vozila.

Sa svojim pametno osmišljenim dimenzijama i novim dinamičnim dizajnom Ceed Sportswagon je sportskiji od svoja dva prethodnika.

Novi ProCeed donosi potpuno novi dizajn i prvu shooting brake izvedbu nekog od masovnih proizvođača. ProCeed kombinuje atraktivan i elegantan dizajn sa prostranošću i svestranošću tourera, a od svoja dva „brata" odudara jedinstvenim stavom i dimenzijama. Sa visinom od 1.422 mm je najniži u čitavoj C klasi.

Element koji ga s boka razlikuje od ostalih je dinamična krovna linija, koja se završava padajućom linijom vetrobranskog stakla.

Prepoznatljiv dizajn pogotovo se primećuje na zadnjem kraju, gde prevladavaju LED svetla povezana u liniju, što daje ProCeedu – kao prvom u klasi – jedinstven svetlosni pečat.

ProCeed i Ceed su raspoloživi u izvedbi GT, koju pokreće 1.6 T-GDI benzinski motor sa 204 konjske snage.

Kod Ceeda je ukupno na raspolaganju 6 (benzinskih i dizelskih) motora, koji se svi mogu pohvaliti niskim emisijama CO2 i najnovijim emisionim standardom Euro 6d-TEMP.

Širok izbor najsavremenijih tehnologija između ostalog kao opciju nudi sistem za praćenje vozila na voznoj traci (drugi stepen autonomne vožnje) i sistem za odmrzavanje čitavog vetrobranskog stakla.

Dizajnerska nagrada iF Design Award, osnovana 1953. godine, smatra se jednom od najprestižnijih dizajnerskih nagrada na svetu, a to takmičenje, koje se odvija svake godine, organizuje međunardni dizajnerski forum iF (International Forum Design GmbH) iz Hanovera.

Na ovogodišnjem takmičenju su kompanije iz 50 zemalja u borbu za iF nagrade poslale 6.400 proizvoda, koje je ocenilo 67 međunarodnih dizajnerskih stručnjaka.

iF Design Award pokriva 7 kategorija: dizajn artikla, dizajn komunikacija i dizajn pakovanja, dizajn usluga i korisničkih iskustava, arhitektonski dizajn, unutrašnji dizajn te dizajn profesionalnih koncepata. Kijini novi modeli Ceed osvojili su priznanja u kategoriji dizajna artikala.

Svi pobednički radovi biće predstavljeni u vodiču 'iF World Design Guide' i u aplikaciji 'iF Design App', a uživo će posetioci moći da ih pogledaju na izložbi 'iF Design Exhibition' u Hafensitiju u Hamburgu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.