Vozićemo kao u video igrici

Izvor: B92, 11.Jul.2014, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozićemo kao u video igrici

Jaguar je predstavio novi virtuelni vetrobran za koji ovaj proizvođač tvrdi da će pomoći vozačima, kako na trkačkim stazama tako i u svakodnevnom saobraćaju.

Kompanija Jaguar Land Rover u poslednje vreme dosta pažnje posvećuje naprednim elektronskim sistemima asistencije.

Najpre je predstavljena takozvana providna hauba, a zatim i sistem koji pomaže automobilu da prepozna vozača i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "nauči" njegove navike i potrebe, kako bi mu olakšao svakodnevnu vožnju.

Virtuelni vetrobran je neka vrsta proširenog i unapređenog "head-up" displeja, koji nude mnogi proizvođači automobila u svojim modelima. Ovaj sistem za sada je namenjen pre svega za vožnju po trkačkoj stazi, ali može da posluži i u obuci napredne vožnje.

Kako bi vozaču bio olakšan prolaz kroz krivine na stazi, na vetrobranskom staklu projektuje se idealna putanja, koja menja boje od zelene preko žute do crvene da bi vozač znao kada i koliko snažno treba da koči.

Takođe, vozač tokom ponovljenog kruga može u realnom vremenu da vidi na staklu kako je vozio u prethodnom krugu.

Pomoću ovog sistema mogu se uvežbavati i manevarske veštine pomoću virtuelnih čunjeva.

Pogledajte kako funkcioniše virtuelni displej:

Poput klasičnog "head-up" displeja, na vertobranskom staklu mogu se projektovati i drugi podaci koji su bitni za svakodnevnu vožnju, poput saobraćajnih znakova, obaveštenja o ograničenju brzine ili navigacije.

Jaguar Land Rover radi i na sličnim virtuelnim sistemima koji će sadržati prikaze brojnih instrumenta, ali i virtuelne retrovizore, tako da vozač neće morati da skreće pogled sa puta ispred sebe.

Osim toga kompanija razvija i tehnologiju upravljanja određenim funkcijama i komandama pomoću gestova i pokreta glave vozača. Tako će, na primer, vozač moći da uključi brisače stakla a da ne mora da pomera ruke sa obruča volana.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vozićemo kao u video igrici

Izvor: B92, 11.Jul.2014

Jaguar je predstavio novi virtuelni vetrobran za koji ovaj proizvođač tvrdi da će pomoći vozačima, kako na trkačkim stazama tako i u svakodnevnom saobraćaju...Kompanija Jaguar Land Rover u poslednje vreme dosta pažnje posvećuje naprednim elektronskim sistemima asistencije...Najpre je predstavljena...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.