Spasena tri medveda, a jaguar nestao

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Nov.2016, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasena tri medveda, a jaguar nestao

Tri medveda, koje je godinama protivzakonito u nehumanim uslovima držao vlasnik u Srbobranu, pokrajinska inspekcija oduzela je ove nedelje.

Divlje životinje smeštene su u zoološki vrt u Beogradu i na Paliću, a protiv vlasnika je podneta prekršajna prijava. Međutim, nadležni kažu da je na istom mestu držan i jedan jaguar za koga se sada ne zna gde je.

Zološki vrt Palić. Nova kuća za jednog od tri medveda, koji je godinama bio u zatočeništvu. Trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je u zatvorenom prostoru.

On će tu provesti još neko vreme, dok traje period privikavanja, a to je otprilike 15 dana. Nakon toga, biće mu na raspolaganju sav ovaj otvoreni prostor ovde u zoološkom vrtu, što su daleko bolji uslov od onih u kojima je živeo prethodnih godina.

A prethodnih godina živeo je u kavezu. Taman tolikom da je u njemu mogao da leži, ne i da se uspravi.

“Psihička kondicija isto je loša. To znači bio godinama u nekom malom kavezu, malo veći kavez nego što je on. Non stop napolje, na snegu i na kiši, na suncu i on je morao da trpi sve to”, rekao je veterninar u Zoo vrtu Palić Tibor Janoši.

Medved tokom zatočeništva hranjen jednoličnom hranom. To potvrđuju i njegovi zubi, u veoma lošem stanju. U donjoj vilici ima svega nekoliko. To upućuje da je grizao kavez i tako pokušavao da se oslobodi.

“Ono što smo još primetili, možda je to opasnije, da jezik mu je isto u lošem stanju, prednji deo jezika fali. Meni se čini kao veterinaru, kao da je bio vezan, kao da su sa manilom ili nekim kanapom to vezali”, dodao je Janoši.

Inspekcija je godinama radila na ovom slučaju i pokušavala da oduzme životinje. Do vlasnika, međutim, nisu uspevali da dođu, jer se nije javljao na telefon i stalno je menjao prebivalište. Tri medveda su konačno na sigurnom. Tu, međutim, nije kraj.

“Ove životinje pratimo od ranije, ovo mesto gde su one smeštene pratimo od ranije i nalaze se već dugo pod nadzorom. Ustanovljeno je da neke životinje koje su ranije bile tu sada nedostaju”, naveo je Dušan Pajkić iz pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam i ekologiju.

A nedostaju jaguar i makaki majmun. Pitanje je da li je jaguar opasnost za građane.

“Pretpostavljam da se nalaze negde u zatočeništvu, ovaj jaguar je i do sada bio u kavezu zatvoren, nije predstavljao neku opasnost. U slučaju bega mogao bi da predstavlja opasnost. Ali nikad se ne zna, imali ste i slučaj onog medveda koji je godinama boravio u restoranu Trofej, u Zrenjaninu, pa je na kraju napao i raskomadao ženu koja ga je hranila”, dodao je Pajkić.

Nesavesni vlasnik iz ove priče, na sreću, nije tako neslavno završio. Ono što njega čeka jeste prekršajna prijava i kazna između 50 i 150 hiljada dinara.
Pogledaj vesti o: Jaguar

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.