Poboljšani Jaguar XJ

Izvor: B92, 29.Jun.2012, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poboljšani Jaguar XJ

Jaguar je objavio fotografije i detalje unapređenog modela XJ. Na luksuznoj limuzini nisu izvršene stilske promene, ali je zato poboljšana paleta pogonskih agregata, prenosni sistem, šasija i oprema automobila.

Jaguar XJ dobio je potpuno novi 3.0 litarski V6 motor sa kompresorom, kao zamenu za postojeći atmosferski V8 od 5.0 litara.

Maksimalna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snaga ovog agregata iznosi 340 ks, uz obrtni moment od 450 Nm, što omogućava da Jaguar XJ od 0 do 100 km/h stigne za 5,9 sekundi. Prema fabričkim podacima, prosečna potrošnja automobila sa ovim motorom iznosiće 9,4 l/100 km.

Pored novog pogonskog agregata, Jaguar će kupcima ponuditi i osmostepeni automatski menjač sa stop/start sistemom kao standardni deo opreme u svim modelima.

Ovaj menjač predstavlja zamenu za postojeći šestobrzinski automatik, a koristiće se kako u paru sa novi motorom, tako i u verzijama opremljenim 3.0 litarskim turbo-dizelom i 5.0 litarskim V8 motorom sa kompresorom.

U Jaguaru tvrde da je ovaj menjač kod verzije sa dizel motorom smanjio potrošnju goriva i emisiju ugljen-dioksida za oko 14 odsto.

Britanski proizvođač izvršio je određena poboljšanja i na oslanjanju automobila, dok je kupcima od sada dostupan i novi Meridian audio sistem od 835W i to kao standard u višim, a kao opcija u osnovnim paketima opreme.

Nova verzija Jaguara XJ najpre će početi da se isporučuje u Velikoj Britaniji, u septembru 2012, po početnoj ceni od 56.260 funti (69.770 evra).

Pročitajte o modelu Jaguar XJ Ultimate.

Pročitajte o novom sportskom Jaguaru F-Type.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.