ČUVA SE ZVUČNI ZAPIS V8 F-TYPEA: Jaguar želi da i buduće generacije dožive to savršenstvo (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jul.2023, 22:09

ČUVA SE ZVUČNI ZAPIS V8 F-TYPEA: Jaguar želi da i buduće generacije dožive to savršenstvo (VIDEO)

U Britanskoj biblioteci.

Od 2025. svaki novi Jaguar će biti električni i dok neki to smatraju dobrim vestima, mnogi će biti razočarani kada znaju da ovo znači kraj za motore s unutrašnjim sagorevanjem marke, uključujući 5,0 litarski V8 s kompresorom F-Typea.

Imajući to na umu, Jaguar je podelio zvučne snimke F-Type V8 s Britanskom bibliotekom da bi buduće generacije mogle da iskuse i uživaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u opojnoj noti izduvnih gasova poslednjeg sportskog automobila kompanije s motorom s unutrašnjim sagorevanjem.

Jaguar je snimio zvučne isečke F-Type R 75 u komori u Gaydon Engineering Center, a za snimke je F-Type R izveo niz promena brzina i ubrzanja.

- V8 u F-Type-u daje jedinstven zvuk zbog preciznog rada na optimizaciji koji smo primenili na celi pogonski sklop, najviše na usisni i izduvni sistem – više od 85 iteracija pre nego što smo prvi put lansirali automobil, i kontinuirano se razvijamo od tada - opisao je Čarls Ričardson, viši inženjer zvuka Jaguara.

- Kulminacija tog rada – zvukovi koje doživljavate vozeći F-TYPE R 75 – nešto je što želimo da bude dostupno generacijama koje dolaze. Arhiviranje u British Library nam to omogućava i to je nešto na što smo jako ponosni -

Snimak savršeno hvata bit moćnog V8 i iako slušanje snimka nije isto što i uživanje u zvuku uživo, dovoljno je uzbudljivo. Buduće generacije možda nikada neće lično čuti automobil s pogonom na sagorevanje i moraće da idu u muzeje da otkriju kako su zvučali. To je malo tužno.

- Oduševljeni smo što možemo da sačuvamo snimke motora F-Typea za entuzijaste i slušaoce Jaguara širom sveta - dodala je kustos Britanske biblioteke za divlje životinje i zvukove iz okoline, Cheryl Tipp. - Kako se proizvodnja ovog motora bliži kraju, ova jedinstvena buka zauzima svoje mesto u nacionalnoj arhivi uz ostale zvukove koji danas više ne mogu da se čuju. -

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.