21.01.2015 ::: Jaguar Land Rover razvija sistem upozorenja na bicikliste (foto+video)

Izvor: AutoMagazin, 21.Jan.2015, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

21.01.2015 ::: Jaguar Land Rover razvija sistem upozorenja na bicikliste (foto+video)

Kompanija Jaguar Land Rover predstavila je novi sistem, kojim želi značajno da poveća bezbednost biciklista i motociklista. Sistem Bike Sense na različite načine upozorava na moguću koloziju sa biciklom ili motociklom...

Pogledajte: Jaguar F-Type S u rukama Vladana Petrovića (FOTO).

Jaguar Land Rover u najnovijem saopštenju nas obaveštava, da na britanskim putevima godišnje pogine >> Pročitaj celu vest na sajtu AutoMagazin << ili bude povređeno oko 19.000 biciklista. Zato je ova kompanija razvila sistem, koji upozorava vozača na često slabo vidljive biciklite ili motocikliste. Sistem ima nazov Bike Sense, a njegovi signali su vizuelni, akustični i taktilni.

reklama

Pogledajte vest: Otvoren ekskluzivni Land Rover i Jaguar salon u Beogradu + FOTO.

Automobil koji ima sistem Bike Sense opremljen je senzorima, koji detektuju prisustvo bicikliste i šalju signal vozaču. Najpre sedište u predelu ramena šalje taktilne signale vozaču. Ukoliko je blizina bicikliste neposredna, aktiviraće se LED diode smeštene u vratima i kod volana. Iz zvučnika koji je najbliži vozaču, takođe će stići zvučno upozorenje.

Ukoliko se bliži bicikl, a posada želi da izađe iz automobila, zvučne i svetleće efekte pratiće i vibracija u ručkama za otvaranje vrata, a ukoliko je biciklista ili pešak ispred automobila, vibracija će biti aktivirana na pedali gasa. JLR tvrdi, da u okolnostima gustog gradskog saobraćaja sistem prepoznaje najrizičnije situacije u bliskoj okolini, kako vozač ne bi bio ometen različitim signalima bez realne potrebe za upozorenjem.

VIDEO:





Automagazin.rs
Pogledaj vesti o: Jaguar

Nastavak na AutoMagazin...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta AutoMagazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta AutoMagazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.