Zemunci razdvojeni od Legije

Izvor: Blic, 22.Feb.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemunci razdvojeni od Legije

Aleksandar Simović, Željko Tojaga i Branislav Bezarević, koji su osuđeni za učešće u ubistvu premijera Zorana Đinđića, kao i akter zločina na Ibarskoj magistrali Nenad Ilić Glavonja, prebačeni su iz Okružnog zatvora u Beogradu u požarevačku Zabelu, saznaje „Blic nedelje”.

Akcija premeštanja pomenutih osuđenika iz jedne u drugu zatvorsku ustanovu čuvana je u strogoj tajnosti i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izvedena je s pojačanom pratnjom i uz maksimalne mere obezbeđenja.

Prema našim saznanjima, Uprava za izvršenje zavodskih sankcija odlučila se na ovaj korak posle pronalaska plastičnog pištolja u ćeliji Milorada Ulemeka Legije i sumnje da je najpoznatiji zatvorenik u Srbiji spremao bekstvo.

Plastični pištolj, verna replika „duge devetke", pronađen je 5. februara pretresom Legijine ćelije. Uprava za izvršenje zavodskih sankcija pokrenula je istragu kako bi se utvrdilo kako je pištolj unet u zatvor. Zbog toga je 12 stražara iz beogradskog zatvora podvrgnuto proveri. Iz toga bi moglo da se otkrije da li je plastični pištolj bio deo plana bekstva koje je trebalo da bude realizovano 10 februara, kada je Legiji pozlilo zbog visokog krvnog pritiska. Iako su zatvorski lekari smatrali da bi Legija trebalo da bude prebačen na VMA, od toga se iz bezbednosnih razloga odustalo.

Dosadašnja provera je otkrila nepravilnosti u radu jednog stražara koji je do otkrivanja plastičnog pištolja radio u bloku u kome se nalazi i Legijina ćelija. Međutim, uprava beogradskog zatvora se još nije oglasila, odnosno nije saopštila o kakvim propustima je reč.

Podsetimo, Nenad Ilić Glavonja je osuđen posle dva odvojena krivična postupka. Posle odam godina suđenja, Vrhovni sud mu je kao vozaču kamiona-ubice koji je usmrtio četvoricu funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali izrekao kaznu od 40 godina, na koju ima pravo žalbe trećem stepenu. Uz to, Ilić je pravosnažnom presudom osuđen na 15 godina zatvora za pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi.

Aleksandar Simović je osuđen i za učešće u atentatu na premijera Đinđića i kao član bande Dušana Spasojevića, koja je optužena za ukupno za 17 ubistava. U oba slučaja izrečena mu je kazna od po 35 godina zatvora. On je bio je direktni izvršilac ili saučesnik u mnogim ubistvima i otmicama.

Branislav Bezarević, nekadašnji pripadnik BIA, takođe je osuđen za učešće u atentatu na Zorana Đinđića. On je „zemuncima" dostavljao podatke o kretanju premijera. Specijalni sud ga je osudio na 30 godina zatvoru, a ovu kaznu krajem prošle godine potvrdio je Vrhovni sud Srbije.

Željko Tojaga je takođe bio jedan od aktera procesa stoleća. Prvostepenom presudom bio je osuđen na 30 godina zatvora, ali mu je posle žalbe Vrhovni sud prepolovio kaznu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zemunci razdvojeni od Legije

Izvor: B92, 22.Feb.2009

Beograd -- Pojedini osuđeni članovi zemunskog klana prebačeni su iz Okružnog zatvora u Beogradu u požarevačku Zabelu, saznaje "Blic"... Naime, kako navodi ovaj list, reč je o Aleksandru Simoviću, Željku Tojagi i Branislavu Bezareviću, koji su osuđeni za učešće u ubistvu premijera Zorana...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.