Ulice pod opsadom putara

Izvor: Politika, 12.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulice pod opsadom putara

Radovi će se obavljati na Pančevačkom mostu, Ibarskoj magistrali, u Vojvođanskoj, Savskoj, Ulici Ljutice Bogdana...

Savska i Vojvođanska ulica, Pančevački most, Ibarska magistrala i Ulica Jurija Gagarina, samo su neka mesta koja će ovog leta biti pretvorena u gradilišta. Gradske vlasti najavile su i radove u delu ulica Kneza >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Miloša i Ljutice Bogdana, kao i izgradnju nadvožnjaka na Carevoj ćupriji.

Prvi majstori trebalo bi da izađu na teren već sledeće nedelje i da počnu radove u Savskoj ulici. Ova izuzetno prometna saobraćajnica trebalo bi da bude proširena za dve saobraćajne trake kako bi bio olakšan prilaz mostu „Gazela”. Vrednost posla je oko 630.000.000 dinara, a radovi će trajati 570 dana. Poslednji put ova ulica je obnavljana pre dve godine kada su postavljene nove šine. Sada je planiran nastavak ovog posla i to na delu od Bulevara vojvode Mišića do restorana „Gospodarska mehana”. Na taj način tramvajske šine na potesu od Novog Beograda do Careve Ćuprije biće kompletno zamenjene, posle čega se stvaraju uslovi za radove u Požeškoj ulici na Banovom brdu.

Do kraja meseca trebalo bi konačno da počne i popravka „Pančevca” koja će trajati ukupno dve godine, ali je najavljeno da za to vreme neće biti obustave saobraćaja. Radovi, koji će se obavljati u dve faze, koštaju oko tri milijarde dinara, a novac su obezbedili grad, Republika i opština Pančevo.

Vojvođanska ulica je raskopana već nekoliko meseci, a predviđeno je da posao bude završen u septembru. Tada bi ova novobeogradska saobraćajnica trebalo da bude pretvorena u bulevar, budući da će ulica biti proširena, a radiće se i kompletna infrastruktura. Iz budžeta Direkcije za građevinsko zemljište za radove u Vojvođanskoj izdvojeno je 345.000.000 dinara.

Radovi uveliko traju i na Ibarskoj magistrali gde se gradi petlja kod groblja „Orlovača”. Na ovom mestu ranijih meseci i godina zabeležen je veliki broj saobraćajnih nesreća, a očekuje se da će se njihov broj smanjiti jer pešaci ubuduće neće morati da prelaze ulicu, već će koristiti nadzemni prelaz. Radove obavlja preduzeće „Alpina d.o.o.”, a vrednost posla je 283.000.000 dinara.

Direkcija za građevinsko zemljište dobila je prijavu radova i za proširenje takozvanog uskog grla u Ulici Jurija Gagarina, od raskrsnice sa Trećim bulevarom do benzinske pumpe. Po okončanju posla ovaj deo ulice imaće po tri trake u oba smera, a biće izgrađen i novi železnički nadvožnjak.

Gradske vlasti uveliko pripremaju projekte i za izgradnju još dve kolovozne trake u Ulici Ljutice Bogdana i Kneza Miloša. To bi, kažu, trebalo da utiče na smanjenje gužvi i povećanje protočnosti u saobraćaju. Radovi bi trebalo da počnu do kraja leta i da traju oko mesec dana, a vrednost posla procenjuje se na oko 10.000.000 dinara.

Dugo najavljivana izgradnja nadvožnjaka na Carevoj ćupriji, najverovatnije, neće početi ovog leta, ali iz Direkcije za građevinsko zemljište poručuju da će prvi bageri izaći na teren do kraja godine.

Za sada je još nezahvalno prognozirati kada bi trebalo da otpočne preuređenje mosta „Gazela”, za koji stručnjaci upozoravaju da je u kritičnom stanju, budući da je početak radova uslovljen završetkom obilaznice oko Beograda.

Ovog leta radiće se još i deo Bulevara despota Stefana, kao i delovi ulica Maksima Gorkog i Vojvode Šupljikca.



N. Miković

[objavljeno: 12.07.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.