Srušio se avion kod Mrčajevaca, poginula trojica muškaraca

Izvor: Blic, 10.Apr.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srušio se avion kod Mrčajevaca, poginula trojica muškaraca

MRČAJEVCI - Civilni avion "Cesna 172" srušio se danas popodne na jedan od sporednih puteva Mrčajevcima, 25 minuta nakon poletanja. Kako "Blic" nezvanično saznaje, u nesreći su na licu mesta poginuli vlasnik i pilot aviona Milun Vukolić (60), Goran Ivanković (34) i Dragutin Đorem (36).

Civilni avion "cesna 172" kojim je, prema informacijama iz policije, pilotirao Vukolić, poleteo je sa aerodroma Preljina u 13.35. Oni su nameravali da izvrše panoramski let iznad Čačka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i oko 13.45 krenuli su ka Mrčajevcima.

Iz nepoznatih razloga došlo je do pada aviona, koji se potom zapalio, jer je prilikom obrušavanja zakačio dalekovodnu žicu.

Avion je pao samo 50 metara od Ibarske magistrale, na jedan od sporednih puteva koji vode ka ovoj prometnoj saobraćajnici. Letelica se srušila na poligon nekadašnjeg preduzeća Šmit u Mrčajevcima, u čijoj blizini se nalazi više porodičnih kuća. Nekoliko meštana videlo je pad aviona.

Sekretar aerokluba u Kraljevu Saša Tubić rekao je da je Vukolić iskusni pilot sa 15 godina letačkog staža. Pilot Pero Marić, koji je takođe trebalo da leti u ovom avionu, kaže da je kontrola leta odobrila let u 13.35 na relaciji Preljine-Gornji Milanovac-Preljine.

Uviđajne ekipe sa dežurnim istražnim sudijom na čelu su na licu mesta i trenutno se raščišćava teren.

Na mestu nesreće su i predstavnici Komisije za udese Direktorata za civilno vazduhoplovstvo.

Hronologija najvećih nesreća malih aviona u svetu

Pre današnjeg pada malog aviona u okolini Čačka u kome su poginule tri osobe, širom sveta je, tokom prošle i ove godine, bilo više nesreća tokom 2010. i 2011. godine. 4.septembra 2010. - Devet ljudi poginulo je u Foks Glečeru na novozelandskom Južnom ostrvu kada se mali avion sa turistima srušio nakon poletanja. 23. juna. 2010 - Sedam osoba poginulo je kada se avion dvomotorac srušio u dvorište jedne rezidencijalne četvrti u Kvebeku, Kanada. 11. februara 2011 - Pet osoba poginulo je kada se manji privatni avion srušio u jugoistočnom delu Švajcarske. 7. juna. 2010 - Dve osobe poginule su pri padu sportskog aviona "Jak-52" u Tjumenskoj oblasti u Rusiji. 7. jula 2010 - Pet osoba, među kojima jedan ministar i gradonačelnik, poginulo je na severu Meksika, kada se mali avion u kome su se nalazili srušio i zapalio usled mehaničke greške. 4. septembra 2010 - Na aerodromu Lisičji potok kod Beograda srušio se sportski avion Aerokluba "Falkons" iz Zrenjanina, a u nesreći su poginuli pilot i njegova saputnica. 20. oktobra 2010 - Dva muškarca koji su se nalazili u avionu dvosedu "Zlinu Z-126" poginuli su kada je njihov avion pao na severozapadu Češke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.