Poslednje suđenje za Ibarsku

Izvor: Blic, 02.Mar.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednje suđenje za Ibarsku

Vrhovni sud Srbije sutra će otvoriti pretres protiv optuženih za zločin na Ibarskoj magistrali, a presuda najviše sudske instance staviće tačku na ponavljanje i odugovlačenje ovog postupka koji je otvoren još početkom 2001. godine.

Sutrašnje suđenje ući će u pravosudne anale i po tome što će posle 35 godina Vrhovni sud prvi put otvoriti pretres u nekom krivičnom predmetu. U dosadašnjoj praksi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najviši pravosudni organ je potvrđivao, preinačavao ili poništavao prvostepene presude, odnosno vraćao predmet nižem sudu na ponovno suđenje.



Sumjna

Odluku da preuzme ulogu prvostepenog suda i sam sudi za ubistvo četvorice funkcionera SPO i atentat na Vuka Draškovića, Vrhovni sud je doneo pošto je ocenio da bi ukidanje prvostepene presude po treći put bilo nesvrsihodno. Jer, to bi značilo ponavljanje i odugovlačenje postupka, ponovno izvođenje mnogobrojnih dokaza i gomilanje troškova.

„Reč je o složenom predmetu, sa više optuženih, u kojem se sudi za više krivičnih dela, koji obuhvata mnogobrojne činjenice i dokaze, a u odnosu na neke činjenice postoji sumnja u ispravnost utvrđenog činjeničnog stanja, pri čemu je potrebno izvesti i nov dokaz", objasnio je Vrhovni sud.

Petočlano veće Vrhovnog suda neće razmatrati sve dokaze iz postupka, već samo one činjenice za koje postoji sumnja da nisu pravilno i potpuno utvrđene. Odluka će se smatrati prvostepenom, a članovi veća su dvojica sudija Vrhovnog suda i troje porotnika.



Sporne odluke

U slučaju žalbi na presudu ovog veća, Vrhovni sud će ponovo odlučivati, ali kao drugostepeni organ. Ako neki od optuženih dobiju maksimalnih 40 godina, za njih će u trećem stepenu takođe biti nadležna najviša sudska instanca u Srbiji - kaže za „Blic" Vesna Dabić, portparol Vrhovnog suda.

Za stručnu javnost, nasjporniji deo dosadašnjih presuda beogradskog Okružnog suda bile su odluke da se optuženima za zločin na Ibarskoj magistrali ne može izreći veća kazna od 15 godina zatvora. To je suprotno dosadašnoj praksi i stavu Vrhovnog suda, koji smatra da nema zakonskih prepreka da se za ovu vrstu krivičnih dela neko osudi na maksimalnih 40 godina zatvora.

U insceniranoj saobraćajnoj nesreći 3. oktobra 1999. godine poginuli su funkcioneri SPO-a Veselin Bošković, Zvonko Osmajlić, Vučko Rakočević i Dragan Vušurović, a predsednik SPO-a Vuk Drašković je povređen.

Na trećem ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Beogradu 16. februara prošle godine bivši pukovnik DB-a Milorad Ulemek osuđen je na 15 godina zatvora. Pripadnici JSO-a Duško Maričić, Branko Berček, Nenad Bujošević i Leonid Milivojević osuđeni su na po 14 godina zatvora.



Poslednja presuda


Za pomaganje izvršiocima posle ubistva na Ibarskoj magistrali, bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes osuđen je na dve godine i pet meseci zatvora. Nekadašnji načelnik Uprave saobraćajne policije Dragiša Dinić osuđen je na godinu i sedam meseci zatvora, dok je bivši šef beogradske saobraćajne policije Vidan Mijailović osuđen na devet meseci zatvora.

Nekadašnji šef DB-a Radomir Marković oslobođen je optužbe za ubistvo i osuđen na osam godina zatvora zbog pomaganja učiniocima posle izvršenog krivičnog dela.

Bivši načelnik beogradskog DB-a Milan Radonjić i bivši šef beogradske policije Branko Đurić oslobođeni su optužbe da su pomagali u ubistvu.

Pošto nema odgovarajuću sudnicu, Vrhovni sud je odlučio da pretres održi u beogradskoj Palati pravde.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.