Podrška sugrađanki, blokada Ibarske

Izvor: B92, 14.Okt.2013, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška sugrađanki, blokada Ibarske

Ljig -- Stotine stanovnika Ljiga blokirali Ibarsku magistralu u znak podrške sugrađanki Nataši Matijević koja mora da vrati ćerku suprugu u Hrvatskoj. Protest završen.

Građani su za sredu najavili nove proteste ispred Centra za socijalni rad, kada će napraviti "živi zid" da bi sprečili izvršenje odluke.

Matijevićevoj je lokalni sud presudio da mora da vrati ćerku suprugu Robertu Matijeviću, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << državljaninu Hrvatske, s kojim vodi brakorazvodnu parnicu.

Građani su u 11 sati započeli protestnu šetnju ispred nadležnog suda u Ljigu, nakon čega su stigli da raskrsnice na Ibarskoj magistrali u Karađorđevoj ulici i onemogućili saobraćanje putem.

Mirnim protestom građani traže od države da ne dozvoli predaju ćerke Matijevićeve, žene koja je napustila supruga zbog nasilja i bila smeštena u zagrebačkoj sigurnoj kući.

Učesnici protesta ističu da ne protestuju samo protiv lokalnog suda u Ljigu, već i protiv celog pravosudnog sistema Srbije koji se, kako navode, "poneo maćehinski" i nije stao u odbranu prava za normalan život Nataše i Matijević i njene ćerke Ree.

Matijevićeva je rekla Tanjugu da je pre tri godine došla iz Zagreba sa devetogodišnjom ćerkom Reom, jer je tamo bila u sigurnoj kući, pošto su obe bile žrtve zlostavljanja.

Ona je kazala da se posle dvomesečnog boravka u sigurnoj kući vratila kod svojih roditelja u Srbiju i da je hrvatski sud tada doneo odluku da ona bude staratelj deteta tokom brakorazvodnog procesa.

Prema njenim rečima, suprug Robert Matijević je podneo optužbu protiv nje na osnovu haške konvencije i od tada traje sudski postupak.

Ona je rekla da je Osnovni sud u Valjevu tri puta donosio presudu da u roku od osam dana vrati dete u Hrvatsku, ali da je Viši sud dva puta odbijao tu odluku.

Međutim, viši sud je zajedno sa osnovnim sudom, potom doneo odluku da se dete vrati u Hrvatsku, a ona je tri puta novčano kažnjavana, jer nije vratila dete.

Matijevićeva je istakla da ona nije hrvatski državljanin, ali da ćerka ima dvojno državljanstvo i da ona, kao majka, nema materijalnih mogućnosti da obezbedi povratak deteta.

Kako je istakla, njoj su kao majci ugrožena osnovna prava na starateljstvo nad detetom i zato traži od države Srbije da ih zaštiti jer su srpski državljani.

Matijevićeva je dodala da bi mogla da ostane da živi sa detetom, ali u Hrvatskoj, ali da tamo nema gde da živi, niti ima mogućnosti da obezbedi egzistenciju.

Ona je dodala da suprugu nije uskraćivala mogućnost da povremeno viđa dete na osnovu odluke suda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PROTEST PROTIV SUDSKE NEPRAVDE: Građani Ljiga ne daju da se Nataši Matijević oduzme ćerka

Izvor: Kurir, 14.Okt.2013

LJIG - Više stotina stanovnika Ljiga danas je povremeno blokiralo Ibarsku magistralu u tom mestu, u znak podrške sugrađanki Nataši Matijević, nakon odluke lokalnog suda da ona vrati ćerku suprugu Robertu Matijeviću, državljaninu Hrvatske, s kojim vodi brakorazvordnu parnicu...Građani su u 11...

Nastavak na Kurir...

Podrška sugrađanki

Izvor: Akter, 14.Okt.2013

Više stotina stanovnika Ljiga je privremeno blokiralo Ibarsku magistralu u znak podrške Nataši Matijević, koja mora da vrati ćerku suprugu u Hrvatskoj

Nastavak na Akter...

Podrška sugrađanki, blokada Ibarske

Izvor: BKTV News, 14.Okt.2013

Više stotina stanovnika Ljiga je privremeno blokiralo Ibarsku magistralu u znak podrške Nataši Matijević, koja mora da vrati ćerku suprugu u Hrvatskoj.. Matijevićevoj je lokalni sud presudio da mora da vrati ćerku suprugu Robertu Matijeviću, državljaninu Hrvatske, s kojim vodi brakorazvodnu...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.