Dulić: 200 hiljada građana čistilo Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2010, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: 200 hiljada građana čistilo Srbiju

BEOGRAD, NOVI SAD -

Ministar životne sredine Oliver Dulić izjavio je da se oko 200.000 građana Srbije odazvalo akciji "Veliko spremanje Srbije" i dodao da će slične akcije čišćenja otpada, smeća i divljih deponija biti nastavljene i u budućnosti.

Dulić je, zajedno sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom i šeficom poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nadom Kolundžijom, u nastavku jutros započete akcije prisustvovao čišćenju prilaznih puteva na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ibarskoj magistrali u Beogradu i uklanjanjem divljnih deponija.

U čišćenju prilaznih puteva nedaleko od OMV pumpe na Vidikovcu učestvovali su predstavnici Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, "Gradske čistoće", "Zelenila Beograd", volonteri opštine Čukarica, zaposleni u Telekomu Srbije, kao i glumci Anica Dobra, Marko Živić i muzičari Vlado Georgijev i Đule iz Van Goga.

Ministar Dulić je najavio da se očekuje da u sledećih nekoliko nedelja počne sa radom komunalna policija i podsetio da se uskoro očekuje usvajanje zakona o komunalnim delatnostima, koji će urediti oblast inspekcije.

Dulić je kazao da će biti pooštrene kazne za one koji ne brinu o čistoći svoje okoline odnosno one koji bacaju đubre, posebno prevoznici koji prosipaju građevinski šut i ostali industrijski otpad.

U Novom Sadu oko 6.000 učesnika

Pozivu gradonačelnika Igora Pavličića da uzmu učešće u najvećoj ekološkoj akciji u našoj zemlji, odazvalo se više od 6 hiljada Novosađana.

Gradska javna preduzeća, institucije i ustanove, nevladine organizacije i građani udružili su se tokom prethodnih 45 dana, koliko traje akcija "Veliko prolećno spremanje Novog Sada"., kako bi stvorili humanije, zdravije i lepše uslove života. Finale sedmonedeljne akcije predstavljalo je i svečano otvaranje rekonstruisanog košarkaškog terena u Mesnoj zajednici "Boško Buha".



"Tokom velikog spremanja grada posađeno je 400 stabala, uklonjeno 14 topola, uništeno 895.000 kvadratnih metara korova, odneto je 450 tona baštenskog otpada, zasađeno 80.000 sadnica cveća, 21 000 tona otpada odneta je na deponiju i 16 tona krupnog otpada je manje u domaćinstvima", sumirao je u izjavi za RTV gradonačelnik Novog Sada, Igor Pavličić.

Ovi rezultati potvrđuju da je došlo do promene nivoa svesti kod građana, kada je reč o značaju očuvanja životne sredine, ocenio je Pavličić.

Načelnica gradske uprave za komunalne poslove, Lidija Tomaš rekla je da je danas pored čišćenja, na samom izvoru otpada vršena i primarna selekcija, odvajanje pet ambalaže i metalnih konzervi, kako bi se ponovo vratile u proizvodni tok, a što je u skladu sa novom zakonskom regulativom.

U današnjoj akciji učestvovali su i budući komunalni policajci, koji su, prema rečima glavnog komunalnog inspektora Srđana Jakovljeva, imali priliku da vide kako zapravo izgleda situacija na terenu i šta će biti njihov posao.

Da je Novi Sad zdrav grad zdravih ljudi danas je pokazala i akcija Zdravlje za sve, koju je u ulici kralja Aleksandrda organizovala uprava za zdravstvo. Građani su mogli da obave preglede i dobiju savet od lekara.

Pančevo je već dugo jedan od najzagađenijih gradova u državi. Ministri životne sredine i prosvete, Žarko Obradović i Oliver Dulić, obišli u okviru akcije "Veliko spremanje Srbije" Tehničku školu "23. maj" u Pančevu.



Oko 400 zaposlenih u Gradskoj upravi Subotice i javnim preuzerćima, učestvovalo je u akciji velikog spremanja Palića, a Ronilački klub „Spartak“ doprineo je čišćenju jezera. Akciji povodom Svetskog dana zaštite životne sredine pridružilo se i svih 36 mesnih zajednica na teritoriji grada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbiju čistilo 200.000 ljudi

Izvor: Večernje novosti, 05.Jun.2010

U akciji "Veliko spremanje", uprkos kiši, učestvovao veliki broj građana u svim gradovima širom zemlje. Od ranih jutarnjih sati na uređenje prionuli đaci, građani, političari, glumci

Nastavak na Večernje novosti...

Za nedelju, 6. jun 2010. godine

Izvor: NaDlanu.com, 06.Jun.2010, 01:34

BEOGRAD, 6. juna 2010. (Beta) - Dnevni listovi u Srbiji na naslovim stranama u nedelju pišu najviše o akciji "Veliko spremanje Srbije" u kojoj je u subotu učestvovalo oko 200.000 građana i istrazi u vezi s dešavanjima u Luci Beograd. BLIC - "Policija proverava Bubala i Beka", piše list o istrazi...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.