Da li je bilo dovoljno kiseonika u sanitetskom vozilu

Izvor: Politika, 08.Apr.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je bilo dovoljno kiseonika u sanitetskom vozilu

U transkriptima se jasno vidi da je general Bandić bio u kontaktu sa anesteziologom Dževadom Ljajićem koji je bio u sanitetskom vozilu zaglavljenom na Ibarskoj magistrali

Ko je obavestio ministra odbrane Bratislava Gašića da je sanitetsko vozilo zaglavljeno zbog odrona na Ibarskoj magistrali, posle čega je on zvao generala Predraga Bandića i inicirao hitno spasavanje petodnevnog Šahina kome je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << život u tim popodnevnim časovima 13. marta visio o koncu?

Novi detalji izveštaja vojnih komisija objavljeni na sajtu Ministarstva odbrane ne daju odgovor na ovo pitanje, ali u izjavi generala Bandića jasno je da je ministar odbrane uputio generala na izvesnog dr Fekovića.

„U toku razgovora sa ministrom odbrane dobio sam broj mobilnog telefona lica za kontakt na terenu, doktora Fekovića. Nakon sagledavanja prvih podataka o vremenu, vazduhoplovu i posadi, dobijenih od dežurnog operativnog 204. vazdušne brigade, izveštavam ministra odbrane o tome da postoje minimalni meteorološki uslovi na aerodromu poletanja i sletanja za izvršenje zadatka... tom prilikom molim ponovo broj telefona doktora Fekovića, pri čemu utvrđujemo da je došlo do greške pri razmeni navedenog broja u prvom razgovoru”, navodi general Bandić u izjavi Komisiji za osnovno ispitivanje nesreće, a ime dr Fekovića pominje se još nekoliko puta.

Dr Nermin Feković je anesteziolog u Opštoj bolnici u Novom Pazaru. Pozvali smo ga juče u želji da saznamo da li je možda on pozvao Ministarstvo zdravlja ili Ministarstvo odbrane da ih obavesti o životno ugroženoj bebi na Ibarskoj magistrali, i na taj način otvorio put informaciji do Bratislava Gašića

– Ne mogu ništa da govorim bez dozvole direktora, čućemo se malo kasnije – rekao nam je dr Feković.

Dozvolu za razgovor sa ovim anesteziologom zatražili smo od direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru dr Mirsada Đerleka.

– Preporuka je tužilaštva da ne govorimo ništa dok traje istraga, kako je ne bismo remetili. Ipak, ja ne mogu da zabranim lekaru da govori – odgovorio je dr Đerlek.

Pozvali smo ponovo dr Fekovića i slali poruke na njegov telefon, ali se više nije javljao.

U transkriptima se jasno vidi da je general Bandić bio u kontaktu sa anesteziologom Dževadom Ljajićem koji je bio u sanitetskom vozilu zaglavljenom na Ibarskoj magistrali i pokušavao sa kolegom, medicinskim tehničarom Miroslavom Veselinovićem da održi malog Šahina u životu.

„Stepen urgentnosti situacije prouzrokovane teškom zdravstvenom situacijom deteta i ograničenom količinom kiseonika neophodnom za njegovo održavanje u životu, utvrđujem tokom više kontakta sa zdravstvenim radnicima na terenu (gospodin Ljajić)”, navodi Bandić.

Pitamo direktora bolnice u Novom Pazaru Mirsada Đerleka kako u izveštaju general navodi da je količina kiseonika bila ograničena, dok je Đerlek dan-dva posle nesreće u javnosti tvrdio da je kiseonika u vozilu bilo dovoljno – čak do Subotice.

– U vozilu su bile dve boce kiseonika, a jedna je bila dovoljna za put do Kragujevca. Ali, ne treba isključiti to što je vozilo bilo zarobljeno na Ibarskoj magistrali zbog odrona sat-dva, možda i više. Za to vreme je trošen kiseonik. Siguran sam da je Ljajić rekao nešto u smislu „rezerve kiseonika će biti pri kraju ukoliko nastavimo da čekamo još sat, dva, a nije tačno da u sanitetu nije bilo dovoljno kiseonika – insistira Đerlek.

D. I.

objavljeno: 08.04.2015

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.