Hyundai ulaže 80.000.000 evra u hrvatski Rimac

Izvor: B92, 14.Maj.2019, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hyundai ulaže 80.000.000 evra u hrvatski Rimac

Hyundai Motor Group koji čini i Kia, investiraće 80 miliona evra u Rimac Automobile.

Južnokorejske i hrvatska kompanija sklopile su strateško partnerstvo za razvoj električnih automobila visokih performansi.

Tehnološka kompanija iz Svete Nedelje je počela da pravi automobile 2009, a do sada je izbacila dva koncepta električnih vozila visokih performansi – Concept_One i Concept_Two.

Ovo partnerstvo će omogućiti Hyundaiju i Kii da iskoriste >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rimčevu tehnologiju i saznanja u razvoju visokoperformansnih EV vozila.

Prvi zajednički projekti na razvoju dva električna vozila visokih performansi očekuju se već do 2020. godine.

Hyundai Motors želi da ubrza svoj prelaz na čistu mobilnost i pozicionira se kao globalni lider u pokretanju ove promene u industriji.

Jedna od ključnih mera za postizanje tog prelaza je elektrifikacija kojoj se Hyundai Motor Group predano obvezala sa 44 elektrifikovana modela planirana do 2025.

Rimac se već etablirao kao lider u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i kao proizvođač električnih sportskih automobila.

Hrvatska kompanija nastavlja da isporučuje tehnologiju električnog pogona i baterijskih sistema brojnim partnerima u industriji, uključujući i Hyundai Motor Group, kako bi im omogućila brži prelaz prema električnoj budućnosti.

Hyundai Motor, Kia Motors i Rimac će usko surađivati ​​kako bi razvili električni sportski automobil sa centralno smeštenim pogonom sportske marke Hyundai N, te hibridno vozilo visokih performansi sa pogonom na vodonik i električni pogon.

Pomenuti sportski automobil sa centralno smeštenim motorom Hyundai razvija već nekoliko godina, da prvi koncept je predstavio 2014. pod oznakom Midship.

Godinu dana kasnije je stigla unapređena verzija RM15 sa 195 kilograma manje i 300 KS iz 2,0-litarskog turbo-agregata.

Hyundai je 2016. dodatno promenio svoju formulu i dizajn u verziji RM16 N laganom sportskom dvosedu, da bi u junu 2018. promećen prvi kamuflirani test prototip.

Južnokorejski gigant ima velike ambicije sa N porodicom, pored modela Veloster N i i30 N koji je ozbiljan konkurent Golfu GTI i sličnim hot-tečevima, očekuju se još i20 N te SUV Tucson N.

S druge strane, drugi Rimčev koncept C_Two je hibarautomobil sa četiri elektromotora koji razvijaju 1.914 KS i omogućuju brzinu od 415 km/h.

Cena je 1.795.532 evra, a Rimac je rasprodao svih 150 planiranih jedinica samo tri nedelje posle premijere.
Pogledaj vesti o: KIA

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.