Hyundai i Rimac rade na električnom superautomobilu

Izvor: B92, 16.Sep.2019, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hyundai i Rimac rade na električnom superautomobilu

Odnedavno suvlasnik u Rimac Automobilima, korejski proizvođač Hyundai već je započeo saradnju sa kompanijom iz Hrvatske na "tajnovitom automobilu ograničene serije".

Sa uloženih 80 miliona evra, Hyundai i Kia su u maju postali jedan od suvlasnika kompanije Rimac Automobili. Saradnja na razvoju novih tehnologija i atraktivnih automobila već je započela, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako svedoči šef istraživanja i razvoja u Hyundaiju, Albert Birman.

On je na sajmu automobila u Frankfurtu za američki portal CarBuzz potvrdio da Rimac i Hyundai rade na električnom superautomobilu.

"Superautomobil koji razvijamo sa Rimcem biće proizveden u vrlo ograničenoj seriji", izjavio je Birman.

Prilikom potpisivanja ugovora o ulaganju, iz Hyundaija su najavili da će jedan od ciljeva saradnje biti "razvoj električnog sportskog automobila sa centralno smeštenim pogonskim sistemom, sportske marke Hyundai N". Druga najava ticala se hibridnog vozila visokih performansi sa pogonom na vodonik i električnu energiju.

Birman je kazao i kako je nedavno posetio Rimčevu kompaniju u Svetoj Nedelji, u Hrvatskoj i da je za sada vrlo zadovoljan plodonosnom saradnjom.

"Tehnološki nivo u kompaniji Rimac je vrlo visok. U skladu je sa našim verovanjem da ništa nije nemoguće", dodao je Birman.

Ovom Birmanovom izjavom na Fejsbuku se pohvalio i sam Mate Rimac, napomenuviši kako je Albert Birman u Hyundai došao iz uglednog BMW-ovog "M" odeljenja, kao i da u sistemu kojim on rukovodi sada radi oko 20 hiljada inženjera.

Hyundai je inače prošle godine predstavio Genesis Essentia Concept (prikazan na fotografijama), pa se spekuliše kako bi zajednički projekat sa Rimcem mogao biti model zansovan upravo na tom konceptu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.