Hyundai i Kia koriste sunčevu energiju: Solarni paneli na krovu vozila

Izvor: B92, 21.Dec.2018, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hyundai i Kia koriste sunčevu energiju: Solarni paneli na krovu vozila

Prva generacija solarnog automobilskog krova grupacije Hyundai-Kia biće na raspolaganju od 2019.

Sestrinske kompanije Kia Motors i Hyundai Motor predstavile su plan lansiranja tehnologije punjenja automobilske baterije pomoću solarnog krova, koji će biti uskoro raspoloživ kod određenih modela ove auto-grupacije.

Solarni paneli (ploče) biće smešteni na krovu ili poklopcu motora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vozila kao podrška automobilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, hibridnim i električnim vozilima sa ciljem obezbeđivanja dodatne električne energije, smanjenja potrošnje goriva i povećanja autonomije u vožnji.

Tehnologija punjenja baterija solarnom energijom razvijena je kako bi pomagala glavnom izvoru snage u vozilu, čime se povećava radijus kretanja i smanjuje emisija CO2.

Hyundai-Kia razvija tri tipa sistema punjenja pomoću solarnog krova: prva generacija sistema namenjena je hibridnim vozilima, dok druga generacija tehnologije donosi solarni krov za automobile opremljene motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Treća generacija tehnologije predstavlja lake solarne krovove, koji su namenjeni punjenju baterija električnih vozila.

Prva generacija sistema, koji će se koristiti kod hibridnih modela, napravljena je od silikonskih solarnih panela, ugrađenih u standardni krov vozila.

Ovaj sistem može napuniti 30 do 60 odsto baterije tokom dana, u zavisnosti od vremenskih prilika i ostalih faktora iz okoline.

Druga generacija poluprovidnog solarnog krova koristiće se na vozilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, što će biti prva upotreba ovakve tehnologije na svetu.

Poluprovidni paneli mogu se ugrađivati i na panoramske krovove, što znači da prilikom punjenja propuštaju svetlost u kabinu.

Upotreba solarnog sistema punjenja će vozilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem omogućiti lakše ispunjavanje sve strožih ekoloških propisa koji se tiču emisija CO2.

Treća generacija sistema trenutno je još u procesu testiranja. Namenjena je postavljanju na poklopac motora ili na krov potpuno električnih vozilia, sa ciljem postizanja maksimalnog iskorišćenja raspoložive energije.

Solarni panel snage 100W može proizvesti do 100 Wh energije (u idealnim uslovima: leti u podne, 1000 W/m2 intenzitet zračenja).

"Ubuduće ćemo u vozilima viđati puno različitih tipova tehnologija električne energije. Solarni krov je jedna od prvih ovakvih tehnologija sa kojom automobili neće više biti pasivni potrošači energije, nego će je i aktivno proizvoditi", kaže idejni tvorac ove tehnologije Jeong-Gil Park, izvršni potpredsednik inženjersko-dizajnerskog odeljenja u grupaciji Hyundai-Kia.
Pogledaj vesti o: KIA

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kia i Hyundai razotkrili tehnologiju punjenja solarnom energijom

Izvor: AutoBlog, 21.Dec.2018

Prva generacija ‘solarnog krova’ u grupaciji Hyundai-Kia raspoloživa od 2019. Sestrinske kompanije Kia Motors i Hyundai Motor nedavno su predstavile plan lansiranja tehnologije punjenja pomoću ‘solarnog krova’, koji će biti raspoloživ kod određenih modela ove automobilske grupacije. ...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.