Hyundai Elevate: Vozilo s robotičkim nogama

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Jan.2019, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hyundai Elevate: Vozilo s robotičkim nogama

LAS VEGAS - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai predstavio je javnosti model vozila s robotičkim nogama za kretanje po neravnom terenu, što otvara mogućnost primjene u akcijama traganja i spašavanja u slučaju katastrofa i poboljšane mobilnosti osoba s invaliditetom.

Radi se o konceptu električnog automobila koji doslovno može hodati. Na ideju su došli pokušavajući osmisliti vozilo koje će se moći koristiti u akcijama traganja i spašavanja u slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << katastrofa.

Hyundai vjeruje kako će se ovim njihovim vozilom moći doći do bilo kojeg unesrećenog, na bilo kojem terenu, posebno na terenima do kojih se do sada moglo doći samo pješice. Zbog toga, osmislili su i novu kategoriju za ovo vozilo, UMV, odnosno Ultimate Mobility Vehicle. Posebnost je u tome što se sva četiri kotača nalaze na nogama koje se mogu ispružiti, i koje na sebi imaju nekoliko zglobova. Upravo ti zglobovi Elevateu omogućuju kretanje koje doslovno nalikuje hodanju.

Hyundai zasad nije izlazio s previše tehničkih karakteristika i čini se da vozilo trenutno nema funkcionalan prototip. Međutim, ističu da Elevate koristi modularnu platformu za električna vozila koju mogu koristiti i u drugim Elevate vozilima poput taksija. U nogama automobila nalaze se električni motori, jedan za svaki kotač, što Elevateu pruža niz mogućnosti kod vožnje, te još bitnije, pogon na sve kotače potreban u nepristupačnim terenima.

Pomoću nogu, Elevate može prehodati zid visine 1,5 metara ili prekoračiti rupu ili pukotinu jednake duljine. Elevate može hodati poput reptila ili poput sisavca, ovisno o tome što zahtijeva teren po kojem se kreće. Međutim, kada treba voziti po cesti, Hyundai ističe da automobil može postići brzine prikladne za američke autoceste, dakle oko 120 kilometara na sat.

O tome koji mu je domet sa 60 kWh baterijom, nisu govorili.
Pogledaj vesti o: Hyundai

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.