395 mil. $ odštete zbog netačnih podataka o potrošnji

Izvor: B92, 25.Dec.2013, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

395 mil. $ odštete zbog netačnih podataka o potrošnji

Korejski proizvođači automobila, Hyundai i Kia, platiće ukupno 395 miliona dolara (oko 288 miliona evra) kupcima u SAD zbog toga što su prilikom prodaje svojih modela iznosili netačne podatke o njihovoj potrošnji.

Do navedene novčane sume došlo se nagodbom, nakon što su vlasnici automobili podneli zajedničku tužbu protiv Hyundaija i Kije.

Sporazumom je predviđena nadoknada za oko 900.000 vlasnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su između 2010. i 2012. godine kupili na američkom tržištu neki od spornih modela ova dva proizvođača. Među njima je 600 hiljada kupaca Hyundaija i 300 hiljada kupaca Kije.

Iako je reč o velikoj sumi novca, procenjuje se da će, kada se odbiju svi troškovi, prosečan iznos koji će dobiti svaki od oštećenih vlasnika iznositi svega oko 320 dolara (234 evra).

Ostaje da se vidi koliki broj kupaca će se odlučiti za ovaj vid jednokratne odštete, s obzirom da su kompanije ponudile i druge vidove nadoknade, uključujući i platnu karticu kojom bi korisnik plaćao razliku u ceni između količine goriva koju zaista potroši i one koju je proizvođač naveo u specifikacijama automobila.

Da podsetimo, dve kompanije prijavile su u periodu 2010-2012. niže prosečne potrošnje nadležnim institucijama za skoro trećinu svojih modela, a te vrednosti su oglašavane u reklamama kako bi privukle kupce.

Neslaganje je otkrila američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA), a iako je reč o razlici od svega 3%, smatra se da je pored materijalne štete, ovim narušen i imidž korejskih proizvođača u SAD.
Pogledaj vesti o: Hyundai

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hyundai i Kia će platiti 395 miliona dolara odštete zbog netačnih podataka o potrošnji

Izvor: AutoBlog, 25.Dec.2013

Korejski proizvođači automobila, Hyundai i Kia, platiće ukupno 395 miliona dolara (oko 288 miliona evra) kupcima u SAD zbog toga što su prilikom prodaje svojih modela iznosili netačne podatke o njihovoj potrošnji. Do navedene novčane sume došlo se nagodbom, nakon što su vlasnici automobili podneli...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.