Kako postati vozač Formule jedan za jedan dan

Izvor: S media, 23.Okt.2011, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako postati vozač Formule jedan za jedan dan

Želja svakog ljubitelja automobila je da se bar jednom nađe iza upravljača bolida Formule jedan. Naravno, simulator za Playstation se ne računa.

Pritom mnogi zanemaruju ono što Formula jedan zapravo jeste - vrhunac automobilske tehnologije gde je svaki detalj podređen brzini. Dok čak i najbrutalniji komercijalni automobil na tržištu još uvijek u fokusu ima vozačevu udobnost, kod Formule jedan je ona potpuno zanemarena. Na hijerarhiji važnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << od udobnosti je daleko važnija vozačeva sigurnost.

Honda troši li troši

Zamalo poginuo na trci Formule 1(VIDEO)

Kroz šta sve prolazi vaša guma u vožnji (VIDEO)

Male bi koristi, doduše, bilo od udobnosti kad u obzir uzmete način na kojim se bolidom Formule jedan upravlja. Kako bi aktivni elementi aerodinanamike funkcionisali, potrebno je održavati visoke proseke brzine, što u osnovi znači da u svakom trenutku pritišćete papučicu gasa do kraja ili pak jednakom požrtvovnošću isto činite papučici kočnice.

Rezultat su ljudskom telu sasvim neprirodna ubrzanja koja, u toku jednog kruga na stazi, po nekoliko puta premašuju ubrzanje zemljine teže. U pojedinim krivinama moguće je dostići silu od čak 7 G, dovoljnu da se prosečan čovek nekoliko puta onesvesti, pa ne čudi što vozači moraju biti u vrhunskoj fizičkoj formi. Traumatično je to iskustvo za koje se valja pripremiti nešto manje traumatičnim, no poprilično bizarnijim metodama.

U video isečcima koji slede u nastavku pogledajte što je sve potrebno proći kako biste odvezli dva kruga na stazi Paul Ricard u Renaultovom bolidu Formule jedan iz 2004.

Tportal.hr

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.