Honda vraća stari sjaj, Stoner najbliži tronu

Izvor: Sportski Žurnal, 20.Mar.2011, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Honda vraća stari sjaj, Stoner najbliži tronu

Katar će večeras, kao što je to slučaj u poslednjih nekoliko godina, biti centar planete na dva točka. Na stazi u Losailu počinje 63. Svetski šampionat u sve tri motociklističke klase.
Predstojeća sezona biće specifična po mnogo čemu. Posle mnogo nagađanja Valentino Rosi je prošlog septembra prihvatio ponudu Dukatija za dvogodišnji ugovor vredan 13 miliona evra po sezoni i ispunio san svih Italijana da sedne u sedlo crvene aždaje. Ipak, teško je očekivati da Doktor stigne do krune u kraljevskoj klasi. Pre svega jer posle brojnih povreda mora da bude daleko oprezniji, ali prevashodno jer je konkurencija paklena.
Imam motiv do neba i veliku želju da sa novom ekipom ostvarim uspehe. Međutim, treba biti iskren i priznati da na početku sezone ne treba očekivati spektakularna izdanja, jer još uvek imam problema sa povređenim ramenom, a i motor još uvek ne funkcioniše onako kako bih to želeo. Daću sve od sebe, ukoliko mi se ukaže prilika da pobedim, sigurno je neću propustiti – priznao je Rosi.

Sudeći prema svim testovima najveći favoriti za titule su vozači Repsol Honde Španac Danijel Pedrosa i Australijanac Kejsi Stoner. Posle mnogo godina lutanja konačno je napravljen motor dostoja najvećeg svetskog proizvođača, a koliko su dominantni, najbolje se videlo na zvaničnih treninzima i kvalifikacija u Kataru.
Prvi put neka ekipa imaće trojicu vozača u timu, a čini se da su Danijel Pedrosa i Kejsi Stoner, ali i Andrea Doviciozo sposobni da se dokopaju titule. Najveće šanse daju se Pedrosi, pod uslovom da izbegne, za njega nažalost uobičajene, povrede.

Rezultati sa testova pokazuju da smo na dobrom putu i očekujem da ćemo od prve trke krenuti silovito. Motor se ne razlikuje mnogo od prethodnog što me raduje jer sam na kraju prošle sezone zabeležio najbolje rezultate. Svi rivali su se ozbiljno pripremali i očekuje nas težak posao. Ipak, optimista sam pred prvu trku i želja mi je da sezonu počnem trijumfom – optimista je Pedrosa.
Iako je praktično tek stigao u fabrički tim Australijanac Kejsi Stoner brzo se privikao na motocikl, što ne treba da čudi jer je upravo na Hondi započeo karijeru u Moto GP klasi. Sa neospornim umećem i iskustvom svetskog šampiona na testovima je najavio da će u predstojećoj sezoni biti jedan od najvećih kandidata za krunu.
Nesreća koja je zadesila Japan obaveza je više da damo maksimum i Hondi donesemo pobedu. Prezadovoljan sam motociklom što se najbolje vidi po rezultatima zimskih testova i verujem da ću ove sezone imati mnogo razloga za radost. Prvi bi mogao biti na mojoj omiljenoj stazi u Losailu i priznajem da jedva čekam početak trke – priznao je Stoner.
Obzirom da je Toni Elijas prešao u „kraljevsku“ mesto šampiona Moto 2 klase ostalo je upražnjeno, ko će se za njega boriti teško je predvideti. Uz odlične Italijana Andreu Janonea i Španca Hulijana Simona u igri su šampion klase do 125 kubika Mark Markes, njegov veliki rival Pol Espargaro, kao i neki povratnici iz Moto GP klase (Aleks Espargaro, Mika Kalio).
U poslednjoj sezoni Klase do 125 kubika, koja od sledeće godine prelazi u Moto 3, čini se da je najveći favorit večiti vicešampion Španac Nikolas Terol.


Pogledaj vesti o: Honda

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.