Honda kao niko do sada: Na vodonik, ali i na struju

Izvor: B92, 04.Feb.2023, 11:58

Honda kao niko do sada: Na vodonik, ali i na struju

Honda je spremila revolucionarni projekat.

Ideja da ćemo od 2035. kupovati samo nove električnie automobile (na baterije) čini se sve manje izvesnom, jer mnogi proizvođači ozbiljno računaju na vodonik kao pogonsko gorivo – u klasičnim motorima s unutrašnjim sagorevanjem ili sistemima sa gorivim ćelijama vodonika.

Honda je jedan od tih proizvođača, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a sada je objavila da je uspela poprilično da smanji cenu celog sistema s gorivim ćelijama vodonika i da će ga ugraditi u novi model CR-V, kao jednu od opcija.

Proizvodnja počinje sledeće godine u fabrici u Ohajju. CR-V na vodonik biće zamjena za Kleriti fjuel sel, limuzinu koja se nudila u Kaliforniji od 2017. do 2020. godine, piše HAK revija.

Zanimljivo je da će ovaj novi model takođe imati opciju priključka na električnu energiju (slično plagin hibridima) kako bi mu se omogućilo da ponudi malu količinu električnog dometa, a da pritom ne koristi vodonik.

Pogonski sistem sa gorivim ćelijama razvijen je u saradnji s Dženeral Motorsom (pretvara vodonik u električnu energiju za napajanje elektromotora) i navodno je veliko poboljšanje pogonskog sklopa starog Kleritija i koristi 80 odsto manje platine nego pre. To utiče na veliki pad cene (tačne brojke još nisu objavljene).

CR-V s gorivim ćelijama pridružiće se Toyoti Mirai i Hyundaiju Nexo i drugim najavljenim automobilima koje će pokretati vodonik. Ova ideja sve više golica i proizvođače poput BMW-a, Renaulta…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Honda kao niko do sada: Na vodonik, ali i na struju

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Feb.2023

Honda je spremila revolucionarni projekat.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.